Faktúry sa neplatia včas, OĽaNO chce preto meniť Občiansky zákonník

TA3 SITA
5.9.2018 11:52

Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti plánujú na najbližšiu schôdzu parlamentu predložiť novelu Obchodného zákonníka, ktorá by riešila platobnú disciplínu podnikateľov.

Zlá platobná disciplína

Ako na tlačovej konferencii skonštatoval poslanec hnutia Eduard Heger, podnikatelia na Slovensku trpia kvôli neplateniu faktúr a pre zlú platobnú disciplínu. Jedno z opatrení by určilo, že platenie faktúr má byť podľa dátumu splatnosti a druhé by stanovilo podnikateľovi povinnosť informovať o svojom omeškaní platenia za faktúry.

Až polovica faktúr, ktoré sa na Slovensku nezaplatia načas, súvisí podľa prieskumu s finančnými problémami dlžníkov. To podľa Hegera bráni firmám investovať, vytvárať pracovné miesta, či expandovať na zahraničné trhy. Podnikateľom tak chýbajú peniaze, ktoré sú uviaznuté u odberateľov. Ako pokračoval odborník hnutia OĽaNO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský, ide im o ozdravenie podnikateľského prostredia. Je podľa neho síce pomerne málo firiem, ktoré neplatia načas, ale o pár rokov sa to môže zmeniť a problém sa prehĺbi.

Jedným z dôvodov, prečo vznikajú problémy pri platení faktúr, môžu byť podľa Hegera špekulanti, ktorí neplatia za tovar. Riešením podľa neho môže byť to, že sa v zákone určí, že firma pri platení nebude môcť uprednostňovať niektorých dodávateľov a faktúry by sa platili podľa dátumu splatnosti. Vo firme tak nebudú protekčné faktúry. Podnikateľ, ale aj verejná inštitúcia by tak museli podľa Kremského platiť faktúry zaradom, čo zabráni špekulantom odlievať peniaze z firmy.

Chcú vyčistiť trh od špekulantov

Ďalšie opatrenie sa týka posilnenia právnej istoty a informovanosti o tom, akou platobnou schopnosťou disponujú podnikatelia. Podnikateľ by podľa Hegera mal byť povinný informovať o počte dní, v ktorých je v omeškaní s platbami za faktúry. To podľa Kremského prinesie vyčistenie trhu od špekulantov, lebo každý si rozmyslí, či bude meškajúcemu podnikateľovi dodávať alebo nie.

Poslanci na tlačovej konferencii spomenuli aj sankcie. Najdôležitejší rozmer však podľa Hegera je to, že informácie o omeškaní bude musieť podnikateľ zverejňovať a táto transparentnosť ukáže na problém. Kremský doplnil, že čo sa týka finančnej sankcie, tak podnikateľ ju nedostane za to, že je v omeškaní, ale za uprednostňovanie faktúr alebo že nenahlásia svoje omeškanie. Sumy sankcií nebudú podľa Kremského zásadne vysoké, pôjde skôr podľa neho o akýsi výchovný charakter. V prípade živnostníka to bude niečo cez 600 eur a v prípade firmy by išlo o sumu 3 300 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok