Vzniknú gigantické plachetnice? Na tankeroch testujú nový pohon

TA3 ČTK
8.9.2018 19:51

Lodná spoločnosť Maersk Tankers sa rozhodla otestovať možnosť využitia energie z vetra na pohon svojich veľkých nákladných lodí. Technológia rotorových plachiet by mohla znížiť spotrebu pohonných hmôt až o desať percent a pomôcť obmedziť znečisťujúce emisie.

Vzniknú gigantické plachetnice? Na tankeroch testujú nový pohon
SITA/AP

Lodných prepravcov trápia rastúce ceny ropy. V roku 2020, kedy majú byť zavedené nové limity obmedzujúce obsah síry v palive, sa ich náklady na pohonné hmoty zvýšia o zhruba štvrtinu, teda o 24 miliárd dolárov. Maersk Tankers na palubu svojho plavidla Maersk Pelican inštaloval dva 30 metrov vysoké kovové valce. Tie pracujú ako mechanické plachty, ktoré svojím otáčaním poháňajú plavidlo dopredu.

Maersk Pelican patrí medzi veľké plavidlá určené na prepravu kvapalných nákladov, ktoré sa podľa veľkosti radia do kategórie LR2. V prípade, že sa nový pohon osvedčí, firma plánuje inštalovať valce na polovicu svojich 164 lodí. Očakávanú vyššiu spotrebu firma presne nevyčíslila, iba uviedla, že loď v kategórii LR2 spotrebuje denne v priemere okolo 35 ton paliva. Ak by loď plávala 250 dní v roku, pri súčasnej cene paliva s vysokým obsahom síry, ktorá predstavuje zhruba 420 dolárov za tonu, by to znamenalo úsporu až 365.000 dolárov ročne.

Očakávané zmeny predpisov v roku 2020 spôsobia, že veľká časť lodí po celom svete bude musieť prejsť na palivo s nižším obsahom síry, ktoré je drahšie. S technológiou rotorových plachiet využívajúcich tzv. "Magnusov jav" prišla firma Norsepower. Prvýkrát rotorové plachty inštalovali v roku 2014 na malú nákladnú loď a tento rok na trajekt medzi Švédskom a Fínskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok