Múzeum pohltil požiar. Storočia práce sú preč, smútia v Brazílii

TA3 TASR
3.9.2018 08:00

Rozsiahly požiar zachvátil v nedeľu večer miestneho času brazílske Národné múzeum v Riu de Janeiro, ktoré je najstaršou vedeckou inštitúciou v Brazílii a najväčším prírodovedným a etnologickým múzeom v Latinskej Amerike.

Podľa televízie GloboNews plamene pohltili takmer všetky časti trojposchodovej budovy založenej v roku 1818 kráľom Jánom VI. Portugalským. Zranenia osôb zatiaľ neboli hlásené. Agentúra AP s odvolaním sa na vedenie múzea informovala, že požiar vypukol okolo 19.30 h miestneho času (v pondelok o 0.30 h SELČ). V tom čase už bolo múzeum zatvorené. Brazílsky prezident Michel Temer označil vo svojom vyhlásení nedeľu 2. septembra 2018 za "smutný deň pre všetkých Brazílčanov".

"Dve storočia práce, skúmania a poznania sú preč," konštatoval Temer. "Je to tragédia pre brazílsku kultúru,"povedal pre GloboNews riaditeľ múzea Paulo Knauss. Nešťastie postihlo múzeum nachádzajúce sa v mestskej časti Săo Cristóvăo len niekoľko mesiacov po tom, čo si pripomenulo 200. výročie svojho vzniku.

Národné múzeum má podľa svojej webovej stránky vo svojich geologických, botanických, paleontologických a archeologických zbierkach viac ako 20 miliónov exponátov. Okrem exponátov z regiónu má vo fonde aj egyptské múmie, antické sochy, etruské artefakty či najstaršie ľudské fosílie nájdené na území Brazílie. Múzeum v súčasnej podobe existuje od roku 1892. Predtým boli jeho priestory rezidenciou portugalskej kráľovskej a neskôr brazílskej cisárskej rodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok