Brány parlamentu sa otvoria pre verejnosť. Na toto sa môžete tešiť

TA3 SITA
31.8.2018 12:45

Tisíce návštevníkov, otvorené poslanecké kluby, ale aj prehliadka priestorov, ktoré sú počas roka pre verejnosť zatvorené - to sú lákadlá Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR a na Bratislavskom hrade, ktorý sa vždy koná symbolicky 1. septembra na Deň Ústavy Slovenskej republiky.

Kus histórie i unikátne dokumenty

Kancelária NR SR pripravila bohatý program, ktorý reflektuje záujmy nielen dospelých, ale aj detí. Brány parlamentu a Hradu sa pre návštevníkov otvoria v sobotu o 9:30. Parlament bude pre verejnosť otvorený do 17:00 a Bratislavský hrad do 18:00. Pre najmenších je pripravený detský kútik, pre mamičky je pripravená zóna na dojčenie a prebaľovanie bábätiek.

Milovníci slovenskej histórie, najmä tej novodobej, určite ocenia mimoriadne historické kúsky z obdobia nášho parlamentarizmu. Kancelária Národnej rady SR sprístupní zaujímavú výstavu s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie. Parlamentný archív sa podujal prvýkrát vo svojej histórii vystaviť viacero unikátnych dokumentov spojených s týmito míľnikmi našej štátnosti.

Počas Dňa otvorených dverí záujemcovia uvidia originály písomností Klubu slovenských poslancov, ktorý od novembra 1918 fungoval pri najvyššom československom zákonodarnom orgáne Národnom zhromaždení v Prahe. Sprístupnené budú aj písomnosti Slovenskej národnej rady, ktorá musela okamžite reagovať na situáciu na Slovensku po okupácii Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968.

Ministerstvá prekvapia programom

Okrem toho areál Národnej rady SR a Bratislavského hradu bude patriť našim záchranným, či obranným zložkám, hasičom a aj policajtom, ktorí pripravili pre záujemcov bohatý program. Ministerstvo obrany SR prvýkrát v Bratislave predstaví prototyp bojového vozidla 8x8, na vývoji ktorého sa podieľajú slovenské zbrojárske firmy. Zároveň bude mať rezort prezentáciu rôznych aktivít aj zbrojárskej techniky. Ministerstvo vnútra SR prekvapí viacerými dynamickými ukážkami.

"Parlament opäť napadnú 'teroristi', ktorých z vrtuľníka a pomocou vycvičených psov zneškodnia špeciálne policajné zložky. Na terase parlamentu bude mať úrad na ochranu ústavných činiteľov pristavenú techniku - pancierovanú limuzínu, policajné autá, motorky, pre deti majú pripravené malé statické ukážky," približuje Kancelária NR SR. Záchranári si pripravili záchranársky stan, kde záujemcov naučia, ako správne poskytnúť prvú pomoc či ako oživiť človeka.

Lesníci a poľnohospodári majú pripravenú lesnú škôlku, kde si deti budú môcť preveriť svoje vedomosti nielen o našej pôde, ale aj zistiť a naučiť sa rozoznať rôzne semienka a rastliny. Na Bratislavskom hrade budú výnimočne aj zvieratá, predstavia sa tu naše národné plemená zvierat.

„Som rád, keď miesta, ale aj veci môžu práve prostredníctvom takýchto aktivít získať nový rozmer. Aj preto sme sa rozhodli hradnému vrchu vrátiť atmosféru, kde sa ľudia môžu stretávať a zažiť spolu niečo pekné. Po Vianočných trhoch je takouto príležitosťou aj Deň otvorených dverí. Všetkých nás bude tešiť, ak si každý návštevník nájde to svoje. Od prehliadky priestorov parlamentu, cez obdiv k známym umeleckým dielam, či nahliadnutie do čarovných reprezentačných priestorov Bratislavského hradu, ktoré sú pre verejnosť otvorené len raz do roka,“ povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Na Dni otvorených dverí sa podieľa viac ako 400 zamestnancov Kancelárie Národnej rady SR a pomáhajú im aj desiatky zamestnancov z iných rezortov. Všetky aktivity robia výlučne vo vlastnej réžii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok