Planétu by mohli zachrániť aj kravy kŕmené morskými riasami

TA3 TASR
31.8.2018 11:51

Vedci z Kalifornskej univerzity kŕmia dojnice morskými riasami v snahe, aby bol dobytok "priateľskejší" k životnému prostrediu.Kalifornská univerzita v Davise skúma, či pridávanie malých množstiev morských rias do potravy pre dobytok pomôže znižovať ich emisie metánu, skleníkového plynu, ktorý produkujú pri tráviacom procese.

Planétu by mohli zachrániť aj kravy kŕmené morskými riasami
SITA/Radoslav Maťaš

V štúdii z tohtoročnej jari vedci zistili, že emisie metánu sa znížili o viac ako 30 percent u kráv holštajnského plemena, ktoré konzumovali riasy z oceánu. Tie im namiešali do krmiva a osladili melasou, aby prekryli slanú chuť. Na potvrdenie bezpečnosti a účinnosti tejto metódy bude ešte potrebných viac výskumov a pestovatelia rias by museli zvýšiť svoju produkciu, aby to bolo pre farmárov výhodné z ekonomického hľadiska.

Mliečne farmy a iné prevádzky zaoberajúce sa chovom dobytka sú významnými zdrojmi metánu, skleníkového plynu, ktorý je v tejto súvislosti oveľa silnejší ako oxid uhličitý. Vedci na celom svete sa snažia nájsť spôsob, ako znížiť tieto emisie napríklad pridávaním cesnaku, oregana, škorice či dokonca kari do potravy - všetko so zmiešanými výsledkami.

Ak sa pridávanie morských rias do krmiva pre dobytok ukáže ako úspešné, mohlo by to pomôcť kalifornským mliečnym farmám vyhovieť štátnemu zákonu požadujúcemu zníženie emisií o 40 percent do roku 2030, dodáva agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok