Argentína bojuje s infláciou, peso je na historickom minime

TA3 TASR
30.8.2018 22:35

Argentínska centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu až o 15 percentuálnych bodov. Reagovala tak na ďalší prepad argentínskej meny peso na nové historické minimum.

Najhoršia mena tohto roka

Centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 60 % zo 45 % po tom, ako peso po sedempercentnom stredajšom (29.8.) prepade kleslo vo štvrtok o viac než 15 % na 39 ARS/USD. Argentínska mena je tak bezkonkurenčne najhoršou menou tohto roka v rámci rozvíjajúcich sa krajín.

Prepad pesa sa urýchlil potom, ako argentínsky prezident Mauricio Macri v televíznom prejave oznámil, že požiadal Medzinárodný menový fond o urýchlenie vyplatenia financií z trojročného pohotovostného úveru, na ktorom sa Argentína dohodla s fondom v júni. Z úveru v celkovej hodnote 50 miliárd USD, v prepočte 42,76 miliardy eur, získala krajina ihneď 15 miliárd USD a ďalšie tri miliardy USD mala dostať v septembri.

"Dohodli sme sa s MMF na skoršom vyplatení potrebných financií, aby sme mohli zabezpečiť plnenie našich finančných záväzkov v nasledujúcom roku," povedal Macri. Ako dodal, cieľom tohto kroku je ukončenie súčasnej neistoty, ktorá zhoršuje finančnú pozíciu krajiny.

Vláda počíta s návratom k rastu

Od začiatku roka predala centrálna banka na devízovom trhu 12,88 miliardy USD s cieľom stabilizovať menu a len v utorok 28. augusta predala 200 miliónov USD. Napriek tomu kurz meny ďalej klesal a pokračoval v tom aj po pokuse prezidenta upokojiť trhy.

Argentínska vláda predpokladá, že tento rok klesne ekonomika o percento, v budúcom roku však počíta s návratom k rastu. Ratingová agentúra Moody's však očakáva, že ekonomika Argentíny klesne aj na budúci rok. Dôvodom je práve slabnúci kurz meny a rastúca dlhová záťaž. Tento týždeň zverejnila agentúra nový odhad, v rámci ktorého počíta na budúci rok s poklesom ekonomiky o percento. Pôvodne očakávala, že v roku 2019 ekonomika Argentíny o tri percentá vzrastie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok