Vyriešenie kľúčového problému osád by Rómom prinieslo komfort

TA3 TASR
30.8.2018 09:53

Vysporiadanie pozemkov pod osadami má konečne odstrániť dlhoročný problém s vlastníckymi vzťahmi a následným zavedením infraštruktúry, ako je voda, elektrina či kanalizácia, jednoducho všetkého, čo do obce patrí. Uviedol to splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. Opatrenie má prispieť k zmene osád na tzv. nové dediny.

Vyriešenie kľúčového problému osád by Rómom prinieslo komfort
TASR/Oliver Ondráš

Na Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity existuje národný projekt vysporiadania pozemkov, ktorého oprávnenými žiadateľmi je 150 obcí. "V rámci tohto projektu vie náš úrad v prvej fáze financovať geodetov, právnikov a mediátorov, ktorí majú pomôcť pripraviť dokumentáciu obce tak, aby bolo vysporiadanie úspešné. Do konca augusta poslalo 145 obcí žiadosť o zapojenie sa do projektu, čo znamená, že chcú vysporiadať pozemky," uzavrel Ravasz.

S tým súvisiaca zmena zákona o pozemkových úpravách vyšla z iniciatívy Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Starostovia akejkoľvek obce môžu iniciovať vysporiadanie pozemkov pod osadou v zjednodušenom režime. "Hlavným prvkom je to, že už nie je potrebné dohadovať sa s každým vlastníkom zvlášť," zdôraznil. Zákon zmenil a doplnil legislatívu o pozemkových úpravách, platí od septembra 2017.

Na základe informácií z Atlasu rómskych komunít z roku 2013 úrad uviedol, že na Slovensku je 1070 obcí, kde žije rómska komunita. Segregované osídlenia mimo obce, respektíve segregované osady sú v 233 z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok