Prepustili Brtvu z kauzy nebankoviek, chce sa vrátiť na vrchol

TA3 TASR
30.8.2018 09:47

Dávid Brtva, ktorý je spolu s Jozefom Majským a Patrikom Pachingerom jedným z hlavných aktérov kauzy tunelovania nebankoviek, pri ktorej prišli o svoje úspory tisícky Slovákov, sa ocitol na slobode. Súd ho podmienečne prepustil.

Brtva, odsúdený na deväť rokov väzenia za podvod v kauze nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, ide na slobodu. Okresný súd v Trnave vyhovel jeho žiadosti o podmienečné prepustenie, pretože boli splnené všetky podmienky na tento krok. Brtva si v minulosti odsedel viac ako dve tretiny z trestu, mal dobré hodnotenie z väzníc, deklaroval, že má zabezpečené zamestnanie a možno od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Prokurátor aj odsúdený sa vzdali práva podať sťažnosť, rozhodnutie súdu je tak právoplatné.

Dávida Brtvu priviedli na Okresný súd v Trnave s putami na rukách a reťazami na nohách kukláči Zboru väzenskej a justičnej stráže. Po verdikte súdu odchádzal bez pút, reťazí a s úsmevom na tvári. "Sú to úžasné pocity, ťažko sa to popisuje. Ja som bol predtým topmanažér a rád by som v tom pokračoval,“ povedal pri odchode zo súdu, odkiaľ si išiel ešte do Leopoldova pre osobné veci. Na slobode sa chce starať o rodinu, mamu a nepočujúceho brata.

Verdiktom súdu sa pre Brtvu dlhoročná kauza podvodu v nebankovkách končí. Na verejnom zasadnutí bol prítomný aj Štefan Šípoš zo Združenia poškodených občanov, ktorý súdu ponúkol spoločenskú záruku za nápravu Brtvu. Najvyšší súd koncom marca tohto roku potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, podľa ktorého si má Brtva odsedieť deväťročný trest, Patrik Pachinger sedemročný a zatiaľ neprávoplatne odsúdený Jozef Majský deväťročný trest odňatia slobody. Brtva bol v tom čase na slobode a požiadal o podmienečné prepustenie. Okresný súd v Trnave o ňom rozhodoval 7. júna, rozhodnutie však odložil na 10. júla. V tento deň však Brtvu zadržali policajní pátrači a dodali ho do výkonu trestu odňatia slobody v Leopoldove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok