Drink denne? Veľká štúdia ukázala, ako alkohol ohrozuje zdravie

TA3 ČTK
1.9.2018 09:56

Aj pohár vína alebo pivo denne má negatívny dopad na zdravie človeka. Vyplýva to z globálnej štúdie konzumácie alkoholu a jej dôsledkov, ktorú priniesol britský odborný časopis The Lancet. Autori práce pripúšťajú, že striedme pitie môže znižovať riziko srdcových ochorení, avšak nad týmto prínosom prevažujú riziká spojené s rakovinou a ďalšími ochoreniami.

Drink denne? Veľká štúdia ukázala, ako alkohol ohrozuje zdravie
ČTK

Výskum v takmer dvesto krajinách

Nový výskum je významný rozsahom faktorov, ktoré mapuje. Vedci si všímali mieru konzumácie alkoholu a jej dopad na ľudí vo veku 15 až 95 rokov v 195 krajinách sveta a v období od roku 1990 až 2016. V predminulom roku podľa nich alkohol spôsobil smrť 2,8 milióna ľudí a bol globálne siedmym najvýraznejším rizikovým faktorom pre predčasné úmrtia a invaliditu. U vekovej kategórie od 15 do 49 rokov bol dokonca hlavnou príčinou úmrtí.

Vedci ďalej porovnávali výskyt niektorého zo zdravotných problémov spojených s konzumáciou alkoholu (rakovina, tuberkulóza, nehody...) u abstinentov s výskytom u osôb s určitou dennou konzumáciou alkoholu.

Pre jednu jednotku denne (desať gramov čistého etanolu alebo štvrť litra piva so 4,5 percentami alkoholu) bolo riziko týchto problémov vyššie o 0.5 percenta. Pri dvoch "štandardných nápojoch" denne už pravdepodobnosť narastá o 7 percent a pri piatich dávkach alkoholického nápoja denne je pravdepodobnosť zdravotných problémov až 37 percent.

Najviac pijú Ukrajinky a Rumuni

"Jeden drink denne predstavuje malý nárast rizika, ale pri projekcii na celú populáciu Británie to znamená omnoho väčšie číslo. Navyše, väčšina ľudí si nedá len jeden drink denne," uviedla jedna z autoriek výskumu, profesorka Sonia Saxenaová. Podľa ďalšej z autoriek Emmanuely Gakidouovej z Washingtonskej univerzity spôsobí po celom svete denná spotreba jedného pohára alkoholu okolo 100 000 úmrtí ročne.

V susednom Česku sa pritom podľa štúdie priemerná spotreba alkoholu v roku 2016 pohybovala medzi dvomi a tromi jednotkami denne u žien a medzi štyrmi až piatimi jednotkami denne u mužov. Najviac alkoholu konzumujú ženy na Ukrajine (priemerne štyri jednotky denne), medzi mužmi vypijú najviac Rumuni (v priemere viac než osem jednotiek denne), ďalej Portugalci, Luxemburčania, Litovčania a Ukrajinci.

Bezpečná miera v praxi

Aké dávky alkoholu sú teda prospešné zdraviu a minimalizujú zdravotné riziká? Ako uvádza štúdia, odpoveďou sú nulové dávky. Autori radia, aby sme v tomto duchu prehodnotili politiku obmedzenia spotreby alkoholu po celom svete. "Heslo, podľa ktorého sú jeden alebo dva poháre denne dobré pre zdravie, nie je nič iné, než mýtus," zhrnula Emmanuela Gakidouová.

Profesor Univerzity v Cambridge David Spiegelhalter sa však na výsledky štúdie pozerá z iného uhlu. "Vzhľadom k predpokladanému pôžitku, ktorý sa spája so striedmym pitím, sa absencia takzvanej bezpečnej miery nejaví ako dôvod pre abstinenciu."

Denne dochádza k množstvu dopravných nehôd a neexistuje žiadna takzvaná bezpečná miera používania dopravných prostriedkov, ale vláda nevydáva opatrenia, aby sa ľudia šoférovaniu a cestovaniu vyhýbali. "Keď o tom premýšľam, neexistuje ani žiadna bezpečná miera žitia, ale abstinenciu by doporučil málokto," zhodnotil Spiegelhalter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok