Kiska telefonoval s prezidentom Ukrajiny, hovorili aj o Sencovovi

TA3 SITA
24.8.2018 18:01

Prezident Andrej Kiska telefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a zablahoželal mu k štátnemu sviatku Ukrajiny – Dňu nezávislosti. Kiska povzbudil Ukrajinu na pokračovanie v reformách a potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej podporovať Ukrajinu na jej ceste do Európskej únie.

Kiska telefonoval s prezidentom Ukrajiny, hovorili aj o Sencovovi
SITA/Kancelária prezidenta SR

Ekonomická situácia sa zlepšuje

Prezident Porošenko informoval, že ekonomická situácia v krajine sa postupne zlepšuje. Potvrdil tiež, že boje na východe krajiny naďalej pokračujú, vrátane tragických strát na životoch. Informovala o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Andrej Kiska sa zaujímal aj o aktuálnu situáciu s väzneným ukrajinským režisérom Olegom Sencovom, ktorý bol odsúdený v mene Ruskej federácie na 20 rokov za údajné organizovanie teroristickej skupiny na Kryme. Ten drží už viac ako 100 dní hladovku za prepustenie ďalších nelegálne väznených občanov Ukrajiny z ruských väzníc.

Stretnú sa v New Yorku

Porošenko prezidenta Slovenskej republiky informoval o veľmi zlom zdravotnom stave ukrajinského režiséra, čo Kiska prijal s veľkým znepokojením. Prezident Slovenskej republiky ukrajinskému prezidentovi potvrdil oficiálne postoje Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako aj Európskej únie, volajúce po prepustení nelegálne väznených občanov Ukrajiny.

Uviedol, že to nie je len politický či justičný prípad a že "prepustenie občanov Ukrajiny je dnes v nespochybniteľnom záujme ochrany ich života a zdravia". Zopakoval tiež, že Slovensko považuje Krym za územie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Obaja prezidenti sa dohodli na osobnom stretnutí počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v septembri tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok