Šéf Vecí verejných Radek John sa cíti ako obeť politického atentátu

TASR
18.4.2012 09:47

Ako obeť politického atentátu sa cíti predseda českej koaličnej strany Veci verejné (VV) Radek John.

Šéf Vecí verejných Radek John sa cíti ako obeť politického atentátu
ČTK

"Som šokovaný, opakuje sa Sarajevo," reagoval John na krok vicepremiérky Karolíny Peake, ktorá opúšťa VV a strhla so sebou ďalších poslancov. Spomínaním Sarajeva sa John prirovnal k Václavovi Klausovi, ktorý o sarajevskom atentáte hovoril na jeseň 1997.


"Odpadlíci využili moju cestu do Varšavy, o ktorej dlhodobo vedeli a za mojím chrbtom vyhlásili platformu funkcií a postov," uviedol John podľa spravodajského serveru iDnes.cz.


Podobne sa pred 15 rokmi sťažoval vtedajší premiér a predseda občianskych demokratov Klaus, keď ho na odchod vyzvali niekdajší významní politici ODS Ivan Pilip a Jan Ruml, keď bol práve v bosnianskom Sarajeve. Vtedy išlo o nejasné financovanie občianskych demokratov a z ODS sa neskôr odštiepila Únia slobody.
Karolína Peake zdôvodnila v utorok svoj odchod z VV nesúhlasom so súčasnou deštruktívnou politikou strany. Definitívne sa rozhodla odísť, keď strana nedávno zámerne vyvolala "vládnu krízu z celkom nepochopiteľných dôvodov". Pridali sa k nej ďalší poslanci, ktorí s ňou chcú ísť do novej platformy. Pridali sa k nej aj minister dopravy Pavel Dobeš a minister pre miestny rozvoj Kamil Jankovský, tí ale nie sú poslanci. Peake má so svojimi spojencami ambíciu vládnuť s ODS a TOP 09.


Zatiaľ nie je isté, či si po ich odchode z Vecí verejných udrží vládna koalícia väčšinu. Ak nie, boli by podľa premiéra Petra Nečasa riešením rýchle predčasné voľby.


Poslanecký klub VV sa zíde dnes popoludní a zistí sa, koľko ľudí v ňom vlastne zostalo. Poslanecký klub bude celú vec riešiť s rozvahou, uviedol Radek John, ktorý chce aj naďalej obhajovať program VV spolu so záujmami voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok