Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naši študenti získali prestížnu cenu na robotickej olympiáde v Mexiku

Naši študenti získali prestížnu cenu na robotickej olympiáde v Mexiku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pätica slovenských stredoškolákov, ktorá v Mexiku súťažila na medzinárodnej robotickej olympiáde, má už dobojované. A čo je najlepšie, náš tím neobišiel na tohtoročnej FIRST Global naprázdno. Študenti získali 18. augusta prestížne ocenenie Judges Award – Technical, ktoré sa udeľuje v prípade, že chce porota oceniť jedinečné úsilie tímu a jeho výkon v oblasti technických schopností a zručností.

Naši reprezentanti mali na robotickej súťaži FIRST Global 2018 príležitosť potvrdiť, že na Slovensku máme mladú generáciu s poriadnou dávkou talentu a veľkým potenciálom. V Mexiko City sa stretli študenti zo 193 krajín. Súťažili s robotom Aurelom pomenovanom po známom vedcovi svetového formátu, strojnom inžinierovi a konštruktérovi Aurelovi Stodolovi.

Najväčší počet bodov tento rok získali Rumunsko, Singapur a Moldavsko. Víťaznou alianciou celého turnaja sa stala skupina troch krajín - Rumunsko, Singapur a Nemecko.

Slovenský tím sa umiestnil na 62. mieste a napriek tomu, že nepostúpil, pätica študentov získala viac bodov ako 10 postupujúcich tímov. Na olympiáde sa však počítajú vyhraté zápasy, nie bodový zisk, ktorý mal slovenský tím veľmi dobrý.

Napriek tomu, prestížne ocenenie nadaných stredoškolákov na čele s mentorom Adamom Kuklom, neminulo. Špeciálna cena, ktorú získali od všetkých členov poroty, je obrovským úspechom a ocenením ich niekoľkotýždňovej tvrdej práce:

„Nesmierne si túto cenu vážime a berieme ju ako prejav uznania a ocenenia technickej vyspelosti a inovatívnosti konštrukcie robota. Motivuje nás k ešte väčšiemu zanieteniu pre robotiku a utvrdzuje nás v tom, že naše úsilie a práca majú zmysel,“ hovorí mentor tímu Adam Kukla.

Tohtoročnou témou FIRST Global boli "Energy Impact", teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. V tom spočívala aj súťažná hra - tímy aliancie sa pokúšali o výrobu energie. Museli však čeliť viacerým obmedzeniam. K dispozícii mali veterné turbíny (každá aliancia mohla aktivovať len jednu), solárne panely (ťažko sa získavali a umiestňovali) a tepelné elektrárne (limitujúcim faktorom bola vyčerpateľnosť zdrojov). Veľmi dôležitá bola spolupráca – tímy si mohli navzájom posúvať svoje možnosti pri výrobe energie a v prípade, že sa dokázali dohodnúť, dosiahli vyšší zisk.

Slovenský tím sa dnes po 9 dňoch strávených v Mexiko City vracia aj s udelenou cenou opäť domov na Slovensko.

(Zdroj: Tlačová správa FIRST Global Slovakia)