Slávnostne otvorili zrekonštruovaný bunker, bude pripomínať históriu

TA3 SITA
18.8.2018 16:39

Zrekonštruovaný partizánsky bunker nad obcou Malinová bude občanom pripomínať, že sloboda nebola zadarmo. Uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš po tom, ako spolu s predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Antonom Hrnkom v sobotu slávnostne otvoril zrekonštruovaný partizánsky bunker z obdobia 2. svetovej vojny.

Slávnostne otvorili zrekonštruovaný bunker, bude pripomínať históriu
SITA/MO SR

Bunker v horách nad obcou Malinová svojpomocne zrekonštruovali miestni obyvatelia a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. „Veľmi vítam, že v miestach, kde stál pôvodný bunker, je dnes nový, pretože nech pôjde okolo ktokoľvek, prinúti ho to zamyslieť sa nad udalosťami, ktoré sa tu odohrali,“ povedal minister obrany. Zároveň ocenil iniciatívu všetkých, ktorí sa na stavbe podieľali, a zachovali tak pamiatku na dôležitú etapu našej histórie pre ďalšie generácie. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany SR Danka Capáková.

„K našim národným tradíciám patrí brániť a bojovať za svoje práva a slobodu. Našu vlasť si musíme brániť za každých okolností, pretože každá hruda na tejto zemi je pokropená potom a krvou našich predkov. Potom preto, že ju obrábali a krvou preto, lebo ju bránili,“ uviedol Hnko v súvislosti s potrebou zachovávať tradície a pripomínať ľuďom našu históriu aj takýmto spôsobom, ako je obnova partizánskeho bunkra. Starostka obce Malinová Mária Luprichová ocenila, že Slovenský zväz protifašistických bojovníkov bunker zrekonštruoval práve na pamiatku všetkých tých, ktorí bojovali za slobodu.

Pôvodný bunker nad Malinovou slúžil po potlačení Slovenského národného povstania ako úkryt partizánskeho oddielu Ernesta Thälmanna. Väčšinu z jeho 70 členov tvorili práve občania Malinovej, vtedy Cach, a okolia. V antifašistickom odboji zahynulo 22 obyvateľov obce. Ich pamiatku si dnes šéf rezortu obrany uctil aj pietnym aktom pri Pamätníku padlým hrdinom SNP, uvádza sa v tlačovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok