V Janove sa konal štátny pohreb, niektoré rodiny ho bojkotovali

TA3 TASR
18.8.2018 10:48

Rodinní príslušníci, politickí a náboženskí predstavitelia, ale aj hráči miestnych futbalových klubov sa zúčastnili v sobotu v Janove na štátnom smútočnom obrade venovanom 19 z najmenej 42 obetí na životoch, ktoré si vyžiadalo utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v tomto meste na severozápade Talianska. Tragédiu si zároveň pripomínajú v celej krajine ako deň štátneho smútku, informovala tlačová agentúra AP.

Pápežove slová útechy

Na obrade v areáli janovského výstaviska, kde bolo vystavených veľa seba 19 rakiev s menami a fotografiami obetí, boli prítomní vysokí štátni predstavitelia vrátane talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu, premiéra Giuseppeho Conteho, vicepremiérov Mattea Salviniho a Luigiho Di Maia a ďalších členov vlády. Mattarella sa ešte pred jeho začatím na poludnie krátko zhováral s členmi každej z prítomných rodín.

Janovský arcibiskup kardinál Angelo Bagnasco povedal smútiacim, že za mŕtvych a trpiacich sa modlí aj pápež František, ktorý ešte v piatok večer poskytol rodinám slová útechy prostredníctvom telefonátu. V kázni počas zádušnej omše v pavilóne výstaviska Bagnasco povedal, že zrútenie mosta je pre Janov "ranou do srdca", a vyzval na solidaritu, aby bolo možné "stavať nové mosty a kráčať spolu" v duchovnom zmysle. Okrem mŕtvych a zranených spomenul stovky ľudí z evakuovaných domov pri miesta nešťastia, ktorí "sú teraz bez domova".

Vystúpil i imám

Na záver katolíckej omše vystúpil aj imám, keďže medzi 19 obeťami, ktorým bol sobotňajší obrad venovaný, boli dvaja Albánci moslimského vierovyznania. Po udelení požehnania zosnulým sa pomodlil za to, aby Boh ochránil Taliansko a všetkých Talianov, na čo prítomní zareagovali potleskom. Ten predtým zaznel aj vo chvíli, keď o pavilónu vchádzali členovia talianskej vlády a hráči dvoch hlavných janovských futbalových klubov Genoa a Sampdoria, ktoré vzhľadom na tragickú udalosť odložili víkendové zápasy, uviedla tlačová agentúra DPA.

Rodiny niektorých obetí sa rozhodli sobotňajšiu ceremóniu bojkotovať a vyjadriť tak svoj hnev voči talianskym úradom.

Z trosiek zrúteného mosta vytiahli v sobotu ďalšie štyri telá, čím sa počet obetí na životoch podľa aktuálnych údajov zvýšil na najmenej 42. V správe štátneho rozhlasu sa uvádzalo, že podľa presvedčenia záchranárov boli už pravdepodobne nájdené všetky osoby vyhlásené predtým za nezvestné. Časť železobetónového diaľničného mosta cez údolie rieky Polcevera sa zrútila v utorok krátko pred poludním počas búrky, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok