Vysoké teploty nepoľavujú, pre tieto časti Slovenska platí výstraha

TA3 TASR SITA
18.8.2018 07:27

Na západnom Slovensku treba počas víkendu počítať s vysokými teplotami. V nedeľu sa im nevyhnú ani niektorí obyvatelia krajného juhovýchodu krajiny.

Vysoké teploty nepoľavujú, pre tieto časti Slovenska platí výstraha
SITA/Branislav Bibel

Teploty môžu vystúpiť na 33 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. V sobotu sa výstrahy týkajú niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

screen_7f000001-0862-c704.png

V nedeľu sa výstrahy rozšíria aj pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja na pre okresy Sobrance, Michalovce, Trebišov v Košickom kraji. Výstrahy platia v oba dni predbežne od 14.00 do 18.00 h.

screen2_7f000001-088d-0c5a.png

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, teda od 11:00 do 15:00, a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

„Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ upozornila hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. Dodala, že v prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok