Bratislava chce zabrániť kolapsu, Špitálsku dokončia bez zastávky

TA3 TASR
10.10.2017 14:09

Odvráteniu kolapsu v doprave i materiálnym škodám, ktoré by vznikli nedostavaním zmodernizovanej električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave, má predísť jej dokončenie bez plánovanej zastávky viedenského typu. O riešení informovali predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je špeciálnym stavebným úradom pre mestské dráhy.

Ohrozená statika okolitých domov

Práce na rekonštrukcii električkovej trate, ktoré sa v septembri zastavili v dôsledku podnetu Ministerstva dopravy a výstavby poukazujúceho na rozpor so zákonom v procese vydávania stavebného povolenia pokračujú v súčasnosti v rámci tzv. zabezpečovacích prác. "Tieto práce realizuje stavebník – Dopravný podnik Bratislava z dôvodu zamedzenia havárie," pripomenul riaditeľ odboru dopravy Úradu BSK Ladislav Csáder.

"Ak by sa totiž nepokračovalo v rekonštrukcii, hrozili by s blížiacim sa zimným obdobím nenávratné škody na samotnej stavbe i vozovke a budovách v jej blízkosti, vrátane možného rizika narušenia statiky okolitých budov. Rovnako tak hrozia havárie napájaní elektrických vedení v súvislosti s energetickým preťažením, ktoré môžu nastať pri dlhodobom presune trás električiek cez Obchodnú ulicu," vysvetlil Csáder.

Informoval tiež o tom, že 6.10. sa na základe odvolania ministerstva dopravy začalo nové stavebné konanie v súvislosti s rekonštrukciou trate. "Oba procesy sa realizujú bez problematickej zastávky, DPB ju bude riešiť v samostatnom konaní," zdôraznil. Kde napokon bude stáť zastávka, je podľa neho predčasné hovoriť. "Je to vec stavebníka, možností je viacero," uviedol Csáder.

Koniec prác 15. novembra

DPB samostatne medzitým informoval, že na úseku trate od Ulice 29. augusta po Kamenné námestie, ktorý by mal byť dokončený do konca tohto týždňa, bude po tomto termíne realizovať rekonštrukciu nástupného ostrovčeka na existujúcej zastávke Mariánska. "Na tomto úseku sa už potom ráta len s menšími obmedzeniami pre individuálnu dopravu," dodala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Od 16. októbra sa podľa podľa jej slov kompletne vylúči individuálna doprava v úseku od Ulice 29. augusta za križovatku Mickiewiczova – Americké námestie, kde sa začalo s prácami na oprave električkovej trate. "DPB zabezpečí vjazd dotknutým obyvateľom a tiež prevádzkam sídliacim na tomto úseku," uviedla.

Predbežný dátum dokončenia celej rekonštrukcie trate je 15. november. Predstavitelia BSK veria, že k tomuto dátumu budú splnené i všetky administratívno-technické náležitosti, aby sa mohol začať skúšobný režim samotnej trate. "Budem sa snažiť, aby k 15. novembru tu boli aj električky," zdôraznil predseda BSK Pavol Frešo.

Obavy obyvateľov Špitálskej ulice

Frešo uozornil, že podmienkou je, že nikto zo zainteresovaných strán neurobí krok nad rámec, ktorý by zhatal túto prácu. Verí však, že k tomu nepríde. "Ani si to neviem predstaviť, že by tak niekto urobil, lebo ten problém - zastávka, v tom, čo je teraz ohlásené, nie je," zopakoval Frešo s tým, že o situácii hovorili so sťažovateľmi. "Máme ich dôveru," je presvedčený súčasný šéf kraja a opätovný kandidát na predsedu BSK.

Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici dočasne pozastavili po tom, čo podľa rezortu dopravy nebola rekonštrukcia povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Podľa BSK bola dôvodom zastavenia prác plánovaná zastávka viedenského typu a obavy obyvateľov bytového domu na Špitálskej ulici, že vybudovanie zastávky im znemožní, resp. výrazne sťaží možnosť vychádzať autami z dvora na ulicu.

Opätovne sa na Špitálskej ulici pokračuje v rekonštrukcii od 26. septembra, v rámci tzv. zabezpečovacích prác, ktoré možno vykonávať v osobitnom režime, ak je to nevyhnutné v dôsledku živelnej pohromy, havárie alebo inej mimoriadnej udalosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok