Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfóny Apple iPhone sa na Slovensku predávajú už 10 rokov

Smartfóny Apple iPhone sa na Slovensku predávajú už 10 rokov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcu stredu uplynie 10 rokov od štartu predaja mobilného telefónu Apple iPhone na Slovensku. Ako prvý prišiel na Slovensko model iPhone 3G – a jeho štart prebiehal symbolicky na polnočnom predaji na viacerých miestach Slovenska.

iPhone 3G mohli predávať zo začiatku iba dvaja operátori a nebol dostupný ani v iných predajných sieťach ako obchodoch s elektronikou či e-shopoch. Slovak Telekom (ešte ako T-Mobile) mu venoval veľkú pozornosť, dokonca vytvoril aj tri vlastné paušály s názvom iTariff. Predával obe verzie – 8 GB i 16 GB.

„iPhone 3G bol model, ktorý odštartoval zmenu používania telefónov, ako sme ich dovtedy na Slovensku poznali. Bol to prvý smartfón s veľkým displejom a dotykovým ovládaním, ktorý nastolil nový štandard. Inovatívny prístroj ukázal vyladený operačný systém, otvoril prvý aplikačný obchod a priniesol nevídanú zákaznícku skúsenosť. Jeho uvedenie patrí medzi pamätné zážitky môjho pôsobenia v T-Mobile nielen pre veľký polnočný štart – po ňom nastúpila éra smartfónov a zákazníkom zrazu už nestačilo pár MB mesačne, ale začali datovať na malej obrazovke naplno.“ uviedol Milan Vašina, generálny riaditeľ Slovak Telekom a T-Mobile Czech Republic, ktorý predal iPhone 3G prvému zákazníkov T-Mobile na Slovensku.

17 modelov za 10 rokov

 

V priebehu celej dekády uviedol Slovak Telekom až 17 modelov iPhone. Model 3GS (2009) bol vylepšením prvého iPhone 3G, no model iPhone 4 (2010) už priniesol nielen odlišný dizajn, ale aj revolučný Retina displej, ktorým definoval nové zobrazovacie možnosti a demonštroval jeho vyššie rozlíšenie. iPhone 4S (2011) pridal lepší hardvér a predstavil hlasovú asistentku Siri.

Na jeseň 2012 vychádza iPhone 5, opäť jeden revolučný model, ktorý ukázal iný dizajn: menšia hrúbka, väčší displej i vyššie rozlíšenie. O rok neskôr prišla dvojica iPhone 5S (predstavuje TouchID s odtlačkom prstov) a iPhone 5C (lacnejší model, ktorý sa snažil zaujať rôznymi pestrými farebnými kreáciami).

Na jeseň 2014 naskočil Apple na vlnu väčších displejov a uvádza dva modely s rozličnou veľkosťou. iPhone 6 prináša nový dizajn a zväčšil displej na 4,7“, zatiaľ čo iPhone 6 Plus sa pýši displejom 5,5“.

V roku 2015 prišiel vylepšený rad iPhone 6S (Plus) a pridal 3D Touch, vďaka ktorému sa tlačidlo vyznačuje rozličným ovládaním podľa sily stlačenia.

Na jar 2016 vyšiel netradičný model – iPhone SE sa vrátil k dizajnu iPhone 5S a priniesol prístroj nabitý výkonom, no s menšou uhlopriečkou 4“.

Na jeseň 2016 prišiel iPhone 7 (Plus), odolný voči prachu a vode, s novou farbou, aj kontroverzným odstránením 3,5 mm jacku pre klasické slúchadlá.

V septembri 2017 boli uvedené tri posledné modely. Zatiaľ čo iPhone 8 (Plus) pokračoval v línii predchodcov, výročný revolučný model iPhone X (štart 3.11.2017) odstránil klasické Home tlačidlo, natiahol displej na celú plochu a k odblokovaniu používa najnovšiu technológiu Face ID.

Ako štartoval predaj iPhonov?

 

Spôsob predaja iPhonov sa za uplynulých desať rokov výrazne zmenil. Na prvý model sa stáli rady v štyroch mestách o polnoci, na nasledujúce modely sa zákazníci postavili zväčša o siedmej hodine ráno a čakali niekoľko hodín na novinku. Výrazný úspech zaznamenali takto iPhone 3G, iPhone 4 a iPhone 5.

Neskôr sa spôsob predaja zmenil, Telekom uviedol systém predobjednávok. Aby zákazník nemusel čakať pred predajňou, nahlasuje svoj záujem vopred a pred štartom predaja je kontaktovaný s konkrétnou ponukou. V uplynulých rokoch si už sám volí aj jednotlivý model a pamäťovú verziu podľa dostupnosti.

Ktorý iPhone bol najpredávanejší?

 

Za posledných päť rokov sa zmenila aj celková ponuka iPhonov. Apple už pri septembrovom ohlásení neuvádza iba jeden, ale viacero modelov ako 5S/5C či základnú a Plus verziu. Tým pádom má zákazník na výber viac druhov pri štarte a navyše aj z minulých ročníkov. Oproti minulosti sa záujem rozloží medzi viaceré modely – kedysi dominoval v rebríčku predajnosti jeden model, no teraz ich má operátor v TOP10 neraz aj viacero.

Celkový objem ročného predaja iPhonov v Telekome stále rastie, TOP10 za 10 rokov vyzerá nasledovne:

1. iPhone 6
2. iPhone 5
3. iPhone 5S
4. iPhone 4S
5. iPhone 7
6. iPhone 6S
7. iPhone SE
8. iPhone 8
9. iPhone X
10. iPhone 4

Smartfóny Apple iPhone sa na Slovensku predávajú už 10 rokov.

(Zdroj: Tlačová správa Slovak Telekom)