Vynáša z výborov, tvrdí Hrnko o opozícii. Chce povinné previerky

TA3 SITA
17.8.2018 11:50

Koaličný poslanec a predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko žiada povinné bezpečnostné previerky pre poslancov, ktorí sa oboznamujú s utajovanými skutočnosťami. Povedal to na brífingu, na ktorom uviedol aj dôvody, prečo chce prísť so zmenou legislatívy, respektíve úpravou rokovacieho poriadku NR SR.

Nepovedal, odkedy majú zmeny platiť

Hrnko nekonkretizoval, odkedy by mali zmeny platiť. Navrhuje tieto zmeny najmä preto, že opoziční poslanci informujú verejnosť o utajovaných skutočnostiach. Hrnko doplnil, že v súčasnosti nie je možné takéto záležitosti sankcionovať a je dokonca jediným poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý má príslušnú previerku z Národného bezpečnostného úradu.

"V poslednom období sa udiali veci, ktoré robia túto tému naozaj aktuálnou. Opozičný poslanec Ľubomír Galko minimálne trikrát informoval novinárov o záležitostiach, ktoré boli utajované. Rovnako tak poslanec Jozef Rajtár, a to k téme únosu Vietnamca. To sú všetko záležitosti, ktoré by sa diať jednoducho nemali," povedal Hrnko. "Poslanci, ktorí sú na výboroch, kde môžu zaznieť utajované skutočnosti, by mali mať previerky Národného bezpečnostného úradu. Ak by aj naďalej informovali verejnosť, o tieto previerky by následne prišli a nemohli by sa na rokovaniach výborov zúčastňovať," doplnil poslanec.

Hrnko o svojom zámere informoval aj predsedov ostatných koaličných strán, či však majú zmeny ich podporu, poslanec SNS nepovedal. "Informoval som koaličných partnerov, niekedy na jeseň by sme sa mohli tejto téme venovať aj v legislatívnom procese," doplnil Hrnko. Podľa jeho slov informovanie verejnosti o utajovaných záležitostiach komplikujú jednotlivým ministerstvám ich prácu. "Môže sa stať, že nám takéto materiály v utajenom režime jednoducho nebudú poskytované a poslanci sa nedozvedia vôbec nič," uzavrel Hrnko.

Hrnko podľa Grendela klame

"Pán Hrnko je nekompetentný a obávam sa, že nemá kapacitu sám na to prísť," reagoval poslanec SaS Galko. "Žiaľ, nevie rozlíšiť, čo je a čo nie je utajovaná skutočnosť. Vopred by som chcel upozorniť, že ani moje hodnotenie jeho odbornosti nie je utajovaná skutočnosť, ale všeobecne známy fakt, ktorým disponuje prakticky každý občan Slovenska, ktorý pána Hrnka pozná. Ak k tomu zarátame jeho ďalšie prešľapy - napríklad kádrovanie redaktorov RTVS -  pán Hrnko si je obrovskou hanbou SNS a celej koalície. Ale na Slovensku  okupovanom Smerom a SNS je to tak, že takýto neodborník a nekompetentný človek vedie dôležitý výbor, akým je výbor pre obranu a bezpečnosť," dodal Galko.

Vyjadrili sa aj v OĽaNO. "Kedysi politici dostávali za svoje hlúpe výroky ocenenie Zrnko múdrosti. Dnes by si také ocenenie zaslúžil Anton Hrnko z SNS," tvrdí poslanec Gábor Grendel.

"Podľa neho by mali mať poslanci branno-bezpečnostného výboru bezpečnostné previerky, lebo vraj z výboru prezrádzajú utajované skutočnosti. Svoje tvrdenie okrem iného podložil týmto argumentom: "Ďalšia vec, ktorá sa stala v mojom výbore: keď sme sa dohodli, že ten výbor bude utajený, zostal tam pán poslanec Grendel, ktorý napriek mojej výzve, aby odovzdali poslanci elektronické zariadenia do úschovy, nielen, že si ponechal počítač, ale ešte, až kým som ho nevykázal, o priebehu tohto výboru informoval na svojom FB." Pán Hrnko klame. Či vedome, alebo omylom, ale klame. Na utajenom výbore ku kauze únos, o ktorom dnes hovoril, ale ani na žiadnom inom výbore, som nemal so sebou počítač, nikto ma nevykázal a o ničom som neinformoval na svojom FB počas rokovania výboru. Ak pán Hrnko dokáže zdôvodniť svoje nápady iba klamstvami, tak to svedčí o kvalite jeho nápadov," uvádza sa v Grendelovom vyjadrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok