Je pridrahá? Trumpova vojenská prehliadka nebude, odložili ju

TA3 TASR
17.8.2018 06:49

Ministerstvo obrany Spojených štátov oznámilo rozhodnutie odložiť vojenskú prehliadku v hlavnom meste Washington, ktorú nariadil tento rok usporiadať prezident Donald Trump. Podujatie malo predchádzať novembrovým oslavám Dňa veteránov, podľa hovorcu Pentagónu sa však ozbrojené sily najnovšie dohodli s Bielym domom, že "budú hľadať príležitosti (až) v roku 2019".

Nemenovaní predstavitelia iba niekoľko hodín predtým uviedli pre AP, že výdavky spojené s vojenskou prehliadkou sa predbežne odhadujú na 92 miliónov dolárov (81 miliónov eur), čo je viac než trojnásobok pôvodného predpokladu Bieleho domu. Upozornili pritom, že tieto plány zatiaľ neodsúhlasil minister obrany Jim Mattis.

Samotný Mattis, ktorý je momentálne na návšteve v Kolumbii, spochybnil uvedený odhad slovami, že si ani "nezaslúži reakciu". Osoba, ktorá oznámila médiám uvedenú sumu, "pravdepodobne fajčí niečo, čo je legálne v mojom štáte, ale vo väčšine nie je", dodal v narážke na povolené užívanie marihuany v jeho domovskom štáte Washington. Hovorca Pentagónu Rob Manning potvrdil, že pôvodným cieľom bolo usporiadať prehliadku 10. novembra 2018 ako "poctu americkým vojenským veteránom a pripomenutie storočnice (skončenia) prvej svetovej vojny".

Biely dom vo februári potvrdil, že Trump bol uchvátený vlaňajšou vojenskou prehliadkou v Paríži pri príležitosti Dňa dobytia Bastily a nariadil americkému ministerstvu obrany, aby usporiadal podobnú prehliadku vo Washingtone. Trump bol prvým americkým prezidentom od Georgea Busha v roku 1989, ktorý bol účastníkom uvedenej vojenskej prehliadky vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok