Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia, ktorá deteguje príznaky mozgovej mŕtvice

Mobilná aplikácia, ktorá deteguje príznaky mozgovej mŕtvice
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z Polytechnickej univerzity vo Valencii (UPV) navrhli mobilnú aplikáciu, ktorá umožní skoré odhalenie príznakov mozgovej mŕtvice. Pomocou senzorov, ktorými sú vybavené dnešné smartfóny zisťuje skúšobná aplikácia schopnosti používateľa, na základe ktorých zhodnotí poškodenie a automaticky odošle varovnú správu tiesňovým službám.

Mobilná aplikácia vytvorená výskumníkmi z polytechnickej univerzity vo Valencii umožňuje detegovať príznaky mozgového šoku používateľa. Ten pri podozrení musí vykonať tri úlohy s pomocou tejto aplikácie. Prvou z nich je snaženie sa o úsmev pri pohľade do fotoaparátu v smartfóne. Ak je tvár čiastočne ochrnutá v dôsledku mozgovej mŕtvice, aplikácia to dokáže rozpozná, pretože sa osoba neusmieva správne.

Pri druhej úlohe sa využíva reproduktor a mikrofón v smartfóne. Mobilná aplikácia vyzve používateľa, aby zopakoval jednoduchú vetu. Aplikácia si používateľa potom vypočuje a ak vetu nepovie koherentne, vyhodnotí to ako prítomnosť mozgového ochrnutia. Naposledy sa testuje schopnosť používateľa či dokáže zdvihnúť svoje ruky. V prípade mozgovej mŕtvice totiž nie je možné zdvihnúť jednu ruku tak vysoko ako druhú. Pre overenie tohto stavu sa využíva akcelerometer v smartfóne.

Aplikácia po dokončení všetkých troch testov vyhodnotí, ktoré boli zvládnuté, a pri ktorých používateľ zlyhal. Ak dva alebo tri testy neboli vyhodnotené ako správne, aplikácia pošle varovnú správu tiesňovým službám a predefinovaným kontaktom. Prototyp tejto aplikácie je vyvinutý pre operačný systém Android, no v súčasnosti nie sú známe žiadne informácie, kedy by mohla byť aplikácia prístupná aj pre verejnosť.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).