Prípad vraždy Kimovho brata je pred súdom, obvinené vinu popreli

TA3 TASR
16.8.2018 12:39

V Malajzii sa dnes začal súdny proces, ktorý súvisí s vraždou Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského diktátora Kim Čong-una. Súd rozhodol, že si vypočuje obhajobu dvoch žien, ktoré sú zatiaľ jediné podozrivé v tomto prípade. Obe svoju vinu popierajú a tvrdia, že sa stali bábkami v politicky motivovanej vražde. V prípade dokázania viny im hrozí trest smrti.

Hrozí im trest smrti

Proces v prípade vlaňajšej vraždy Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, bude pokračovať ďalšou fázou. Rozhodol o tom vo štvrtok súd v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, ktorý zamietol žiadosť obhajoby o oslobodenie dvoch údajných páchateliek od obžaloby, informuje agentúra DPA.

Obom ženám - 25-ročnej Indonézanke Siti Aisyahovej a 29-ročnej Vietnamke Doan Thi Huong - tak naďalej hrozí trest smrti. Obžalované sú z toho, že Severokórejčanovi vo februári 2017 potreli tvár nervovoparalytickou látkou. Ženy od svojho zatknutia tvrdia, že ich na tento čin niekto nahovoril. Podľa vlastných slov si mysleli, že účinkujú pri nakrúcaní neškodného žartu skrytou kamerou, a nevedeli, že Kim Čong-namovi podávajú jed.

Sudca spochybnil argumenty

Sudca Azmi Ariffin však ich argumenty spochybnil. Zavraždenie Kimovho 45-ročného nevlastného brata nebol "žiaden žart", povedal po obnovení procesu po letnej prestávke.

Proces trvá už šesť mesiacov. Sudca uviedol, že na základe dosiaľ predložených dôkazov možno hovoriť o "dobre naplánovanom spriahnutí" medzi týmito dvoma ženami a štyrmi podozrivými Severokórejčanmi, ktorí sú na úteku. Podľa jeho slov síce existuje možnosť, že vražda bola politickým atentátom, konkrétny dôkaz pre to však chýba, informovala agentúra AP.

Sudca vo štvrtkovom rozhodnutí, čítanom vyše dve hodiny, dodal, že prokuratúra preukázala vinu dvojice obžalovaných žien dostatočne na to, aby mohol proces pokračovať. Preto požiadal obhajobu, aby začala predkladať svoje dôkazy. Podľa AP táto fáza procesu potrvá ďalších niekoľko mesiacov.

Dlhoročné plánovanie vraždy

Kim Čong-nama zavraždili 13. februára 2017 na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpur nervovoparalytickou bojovou látkou VX. Účasť oboch žien na čine je vzhľadom na zábery bezpečnostných kamier nepochybná. Ak ich uznajú za vinné z vraždy, budú odsúdené na trest smrti. Ich jedinou nádejou je presvedčiť súd, že netušili, čo v skutočnosti robia, píše DPA.

Malajzijskí vyšetrovatelia podľa predošlých správ predpokladali, že vražda Kim Čong-nama bola plánovaná päť rokov a mohla ju zosnovať severokórejská tajná služba.

Kim Čong-nam, starší brat Kim Čong-una, bol najstarším synom dlhoročného vodcu Severnej Kórey Kim Čong-ila (1941-2011) z jeho bývalého manželstva. Istý čas bol považovaný za jeho možného nástupcu, neskôr však padol do nemilosti. Posledné roky prežil v dobrovoľnom exile. Kritikom režimu v KĽDR však nebol. Niektorí experti podľa DPA predpokladajú, že sa pripravoval na pád vlády svojho nevlastného brata.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok