Bývalý prezident kandiduje z väzenia, podporili ho tisícky ľudí

TA3 SITA
16.8.2018 00:34

Tisícky ľudí prišli do brazílskej metropoly vyjadriť podporu exprezidentovi Luizovi Lulovi da Silvovi. Politik je od apríla vo väzení za korupciu, napriek tomu opäť kandiduje na najvyšší post. Prezidentské voľby sú v Brazílii naplánované na október.

Brazílska Strana pracujúcich zaregistrovala ako svojho kandidáta na prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorý si v súčasnosti odpykáva trest odňatia slobody na dvanásť rokov za korupciu. V hlavnom meste krajiny sa zišlo približne desaťtisíc podporovateľov bývalého prezidenta. Pred budovou súdu kričali heslá ako "Lula prezidentom" alebo "osloboďte Lulu".

Generálny prokurátor však následne podal návrh na zrušenie kandidatúry. Ako píše BBC usvedčený občan Brazílie, ktorý na súde neuspeje s odvolaním, sa nemôže uchádzať o post prezidenta krajiny. Konečné rozhodnutie je však v rukách súdu.

Lula odmieta obvinenia s tým, že sú to klamstvá, na základe ktorých ho chceli zbaviť moci. Za svojho náhradníka v prezidentských voľbách si údajne vybral niekdajšieho starostu Sao Paula Fernanda Haddada. Podľa prieskumov by bývalého prezidenta podporila svojimi hlasmi tretina voličov, vďaka čomu by mal veľkú šancu uspieť v októbrových voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok