Banskobystričania sa dočkali, po desaťročiach im vymenia most

TA3 TASR
15.8.2018 15:53

Jediný most, umožňujúci prístup do banskobystrickej mestskej časti Iliaš, ktorý je dlhodobo v zlom stave, sa dočká kompletnej obnovy. Primátor Ján Nosko podpísal v uplynulých dňoch zmluvu s vysúťaženým dodávateľom stavby. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, mestu v roku 2016 hrozilo, že bude musieť starý most odkúpiť od Správy štátnych hmotných rezerv za viac ako 101.000 eur.

Banskobystričania sa dočkali, po desaťročiach im vymenia most
SITA/Peter Rusko

Nevyhnutný krok

Vedenie mesta preto podľa nej iniciovalo stretnutia s vedením SŠHR, v rámci ktorých sa podarilo vyjednať výhodné podmienky, ktoré spočívali v podpísaní darovacej zmluvy a bezodplatnom odovzdaní mosta do vlastníctva samosprávy. "Následne sa mohli začať reálne kroky k odstráneniu nevyhovujúceho prístupu do Iliaša," dodala.

„Som presvedčený, že výmena mosta v Iliaši je krok nevyhnutný, aj keď finančne náročný. Napriek tomu, že ide o malú mestskú časť s nízkym počtom obyvateľov, viem, že naše rozhodnutie investovať do 40 rokov neriešeného problému je správne. Odhadovaný rozpočet nákladov na realizáciu stavby vrátane stavebného dozoru vyčíslili odborníci na vyše 1,58 milióna eur. Vďaka dobrému hospodáreniu sa nám financie na výmenu celého mosta podarilo vyčleniť z fondu minulých rokov. Verím, že po ukončení všetkých procesov sa obyvatelia Iliaša konečne po viac ako 40 rokoch dostanú komfortne k svojim domovom,“ priblížil problém Nosko.

Išlo o ťažký proces

Podľa hovorkyne mesta bolo verejné obstarávanie vyhlásené 28. augusta 2017. "Už len fakt, že sa realizovalo v troch kolách, značí, že išlo z časového hľadiska o ťažký proces," zdôraznila. Keďže verejná súťaž bola vyhlásená podľa postupu, ktorý sa nazýva žltý FIDIC, vysúťažený zhotoviteľ bude zodpovedný nielen za naprojektovanie, ale aj vybudovanie celého diela. Suma projektu po verejnom obstarávaní je vo výške asi 1,4 milióna eur.

„Povinnosťou zhotoviteľa bude spracovať projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie, zabezpečiť inžiniering, územné rozhodnutie, stavebné povolenie a realizovať stavbu vrátane kolaudačného rozhodnutia. Predpokladáme, že ak nenastanú žiadne ďalšie komplikácie, právoplatné stavebné rozhodnutie získame na prelome rokov 2018/2019. Následne bude možné v prvej polovici nasledujúceho roka začať s komplexnou výmenou starého mosta za nový,“ doplnil prednosta mestského úradu Martin Adamec.

Niekdajší most na rieke Hron, ktorý spájal mesto s Iliašom, odplavila povodeň v roku 1974. V tom čase poskytol štát Banskej Bystrici dočasný oceľový most, ktorý slúžil až do roku 2000. Následne prenajala Správa štátnych hmotných rezerv SR mestu inú mostovú súpravu. Platnosť nájomnej zmluvy sa niekoľkokrát predlžovala, menila sa výška nájmu a s niekoľkými dodatkami trvala do 31. decembra 2016.

Témy: Ján Nosko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok