Muž, ktorý útočil na cyklistov v Londýne, prišiel z Birminghamu

TA3 TASR
14.8.2018 21:29

Príslušníci britskej protiteroristickej jednotky prehľadali v súvislosti s útokom pred parlamentom v Londýne tri nehnuteľnosti v anglickom regióne Midlands.

Muž, ktorý útočil na cyklistov v Londýne, prišiel z Birminghamu
SITA/AP

Páchateľa zadržali

Razie v mestách Birmingham a Nottingham boli súčasťou pokračujúceho vyšetrovania utorňajšieho útoku, pri ktorom 29-ročný britský občan, ktorý podľa polície pochádza z regiónu Midlands, približne o 07.37 h miestneho času (08.37 h SELČ) narazil neďaleko budovy parlamentu v Londýne pomerne nízkou rýchlosťou do skupiny cyklistov a chodcov, pričom troch z nich zranil. Následne pridal plyn a narazil do bezpečnostných bariér pred Westminsterským palácom.

Polícia medzičasom zistila, že podozrivý páchateľ, ktorého bezprostredne po čine zadržali, prišiel do Londýna z Birminghamu tesne po polnoci. V utorok medzi 01.25 h do 05.55 h miestneho času sa vozidlo Ford Fiesta, ktoré podozrivý pri útoku použil, nachádzalo v oblasti londýnskej ulice Tottenham Court Road, a približne od 06.00 h sa až do času útoku pohybovalo po mestskom obvode Westminster.

Preverujú motiváciu útočníka

V súvislosti s utorňajším incidentom, ktorý úrady vyšetrujú ako možný teroristický útok, polícia uviedla, že v súčasnosti je jej prioritou preveriť motiváciu a všetky okolnosti, ktoré páchateľa k činu viedli. V Británii aj po utorňajšom útoku zostal v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Nevyhlásiť najvyšší stupeň sa premiérka Theresa Mayová rozhodla po konzultácii s políciou.

Vlani v marci spáchal 52-ročný Khalid Masood blízko britského parlamentu teroristický útok, ktorý si vyžiadal päť obetí na životoch vrátane neozbrojeného policajta, pripomína Reuters. Páchateľa vtedy na mieste zastrelila polícia. Išlo o prvý z piatich útokov v Británii počas minulého roka, ktoré tamojšia polícia označila za terorizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok