Potkan sa priznal k vražde, za ktorú sedí za mrežami iný človek

TA3 TASR
14.8.2018 20:51

Slovák Jozef Roháč, ktorý bol ako hlavný obvinený v kauzách atentátu a vraždy v Maďarsku odsúdený na trest doživotného odňatia slobody, v utorok vypovedal na Národnom úrade vyšetrovania v Budapešti. Podľa informácie spravodajského servera Index.hu sa Slovák priznal k vražde podnikateľa Józsefa Prisztása, pričom súd pred dvoma rokmi právoplatne odsúdil za tento skutok Istvána Hatvaniho.

Potkan sa priznal k vražde, za ktorú sedí za mrežami iný človek
SITA

Detailne popísal priebeh vraždy

Server pripomína, že Roháč počas viacerých vypočúvaní naznačoval, že v kauze vraždy Prisztása z 1. novembra 1996 v Starom Budíne (Óbuda) chce vypovedať, napokon ho vyšetrovatelia vypočuli v utorok v rámci súdom nariadeného obnoveného konania.

Roháčov advokát Tamás Fülöp serveru uviedol, že jeho mandant sa na takmer osemhodinovom vypočúvaní priznal k vražde Prisztása, odpovedal na otázky kriminalistov a detailne popísal priebeh vraždy. Advokát konštatoval, že Hatvani preto sedí vo väzení nevinne.

Roháč v utorok vyhlásil, že v kauzách, ktoré sa ho týkajú, súd "úplne tápa v tme", a že v každej z nich súd konštatoval iba čiastkovú pravdu, ktorú potom prezentuje ako pravdu. Maďarský odvolací súd hlavného mesta vlani 7. novembra nariadil obnovu konania, za ktoré bol Slovák odsúdený.

Odsúdený na doživotie

Odvolací súd 19. mája 2017 potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, keď obvineného Roháča odsúdil právoplatne doživotie za bombový útok na budapeštianskej ulici Aranykéz v júli 1998 a za vraždu podnikateľa Jánosa Fenyöa vo februári toho istého roku.

Ďalším obvineným v kauze bol Tamás Portik, ktorý dostal 13 rokov väzenia za objednanie atentátu na ulici Aranykéz. Portikov obhajca predložil návrh na obnovenie konania a odvolal sa v ňom na nové skutočnosti, ktoré sa objavili po vynesení rozsudku. Roháč v segedínskej väznici totiž odsúdenému R. M. povedal, že atentát si neobjednal Portik, ale iná osoba, ktorú aj menoval. Táto skutočnosť podľa advokáta potvrdzuje nevinu jeho mandanta.

Bombový atentát na objednávku

Odvolacia prokuratúra hlavného mesta navrhla zamietnuť obnovenie konania, avšak odvolací súd hlavného mesta nariadil ešte v októbri vyšetrovanie s týmto cieľom. Na fázu vyšetrovania stanovil súd 60 dní. Podľa vyšetrovateľov spáchal Roháč 2. júla 1998 v centre Budapešti bombový atentát na objednávku Portika. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat sa okolo poludnia stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou. Zranenia utrpelo 24 ľudí, zväčša zahraničných turistov.

Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 bol vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok