V Taliansku sa zrútil diaľničný most, predpokladajú desiatky mŕtvych

TA3 TASR ČTK
14.8.2018 12:58

V talianskom prístavnom meste Janov sa zrútila časť diaľničného mosta, v čase zrútenia po moste prechádzali autá. Skolaboval približne 200-metrový úsek mosta vo výške desiatok metrov. Počet mŕtvych stúpol na najmenej 35.

Svedkovia hovoria o blesku

Do diaľničného mosta v Janove, ktorého časť sa v utorok dopoludnia zrútila, udrel blesk. Uviedli to viacerí svedkovia, ktorých citovala na svojej webovej stránke tlačová agentúra ANSA.

Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť aj video, ktoré zobrazuje zrútenie mosta. "Och, môj bože," kričí jeden zo svedkov katastrofy.

Na moste prebiehali údržbové práce

Podľa údajov, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na správy súkromnej spravodajskej stanice Sky TG24, sa zrútila až 200-metrová časť mostovky, nachádzajúca sa 80 metrov nad zemou. Počet mŕtvych stúpol podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA na najmenej 35.

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce. Úrady vyslovili podozrenie, že príčinou havárie mohlo byť oslabenie železobetónovej konštrukcie.

Niekoľko áut padlo do rieky

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli napísal na sieti Twitter, že zrútenie mosta je "nesmiernou tragédiou". Minister vnútra Salvini zase vo svojom príspevku uviedol, že sleduje situáciu "minútu po minúte". Na mieste udalosti podľa neho zasahuje okrem iných zložiek aj približne 200 hasičov.

V čase nešťastia bolo na moste 35 osobných áut a tri kamióny. Uviedol to na tlačovej konferencii hovorca talianskej civilnej obrany. Český spravodajský server iDNES.cz informoval, že medzi nimi bol podľa Českej televízie aj český kamión, ktorého vodič nehodu prežil. Niekoľko nákladných áut pritom dopadlo do miestnej rieky Polcevera, ďalšie stihlo zastaviť tesne pred chýbajúcou časťou mosta. Zranených prepravovali do nemocníc pomocou vrtuľníkov.

Železobetónový Morandiho most, známy aj ako most cez Polceveru, je súčasťou diaľnice A10 medzi Janovom a taliansko-francúzskou štátnou hranicou. Okrem rieky Polcevera sa pod mostom nachádzajú železničné koľaje, priemyselný areál, ale aj obytné domy. Tie po zrútení konštrukcie preventívne evakuovali, uviedla ANSA. V dôsledku havárie kolabovala doprava v celom Janove. Hasiči tiež vyjadrili obavy z možného výbuchu plynovodov, ktoré vedú pod zrúteným mostom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok