Zeman dal spáliť obrovské červené trenírky. Porušil zákon?

TA3 TASR
13.8.2018 16:22

Česká inšpekcia životného prostredia začala priestupkové konanie vo veci júnového spálenia červených trenírok na Pražskom hrade. Podľa anonymného podnetu bol porušený zákon o ochrane ovzdušia. Hradu hrozí pokuta až 50.000 korún, v prepočte 1950 eur, informoval portál Aktuálně.cz.

Zeman dal spáliť obrovské červené trenírky. Porušil zákon?
ČTK/Kamaryt Michal

"V piatok 10. augusta sme začali konanie o priestupku. Obvinený má na vyjadrenie sa k podkladom o rozhodnutí a navrhnutí dôkazov 15 dní," potvrdila pre server iDNES.cz hovorkyňa inšpekcie Radka Nastoupilová. Inšpekcia neuviedla, kto je v prípade obvinený. Podľa Aktuálně.cz hovorca Hradu Jiří Ovčáček potvrdil, že list dostala Kancelária prezidenta republiky.

Český prezident Miloš Zeman v júni zvolal novinárov do Lumbeho záhrady Pražského hradu na tlačový brífing, do poslednej chvíle však tajil jeho obsah. "Skončil sa čas spodnej bielizne v politike," povedal novinárom. Hradným hasičom potom nariadil, aby veľké červené trenírky vložili do pripraveného ohňa.

Červené trenírky vyvesili na Hrade v septembri 2015 namiesto prezidentskej štandardy členovia umeleckej skupiny Ztohoven. Chceli tak vyjadriť svoj názor na hlavu štátu, jej postoje a správanie. Nakoniec súd dvoch z nich potrestal polročnou podmienkou a pokutou 63.000 korún, teda 2450 eur. Tretí člen medzitým zomrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok