Turecká mena má veľké problémy, situáciu zhoršil Trump

TA3 TASR
13.8.2018 13:22

Turecká líra pokračuje v prudkom páde. Voči doláru sa aktuálne oslabila na nové historické minimum. Dôvodom sú napäté vzťahy medzi Tureckom a Spojenými štátmi, ale aj politika prezidenta Erdogana, ktorý bráni centrálnej banke vo zvyšovaní úrokových sadzieb.

Spojené štáty nedosiahnu svoj cieľ vyvíjaním tlaku a uvaľovaním sankcií na Turecko, vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Na konferencii v Ankare za účasti tureckých veľvyslancov Čavušoglu vyzval Spojené štáty, aby "zostali lojálne k väzbám založeným na tradičnom priateľstve a spojenectve v NATO". "Podporujeme diplomaciu a rokovania, ale nie je možné, aby sme prijali nátlak," zdôraznil šéf tureckej diplomacie.

Spojené štáty nedávno uvalili sankcie na
tureckých ministrov spravodlivosti a vnútra. Dôvodom je americký pastor Andrew Brunson, ktorého v Turecku súdia pre obvinenia zo špionáže a terorizmu. Washington považuje jeho väznenie za neprijateľné a žiada, aby ho okamžite prepustili. Ankara avizovala odvetné opatrenia. V dôsledku zmieneného sporu došlo k prepadu hodnoty tureckej líry na rekordne nízku úroveň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok