Kosatka sa nevedela zmieriť so smrťou mláďaťa, putovala 1600 km

TA3 TASR
13.8.2018 12:46

Samička kosatky dravej sa po 1600 kilometrov dlhej "púti žiaľu" v mori, keď smútila nad smrťou svojho mláďaťa a najmenej 17 dní niesla na hlave jeho telo, už vrátila k lovu a k šanteniu so svojím húfom. V pondelok o tom informoval portál spravodajskej televízie Sky News s odvolaním sa na výskumníkov.

Kosatka sa nevedela zmieriť so smrťou mláďaťa, putovala 1600 km
SITA/AP

Vedci, ktorí sa o smútiacu matku-kosatku už začali báť, videli tohto dravca v sobotu v prielive Haro Strait, západne od súostrovia San Juan pri pobreží amerického štátu Washington, ako naháňa a loví lososy. Kosatka teda nakoniec nechala mŕtve mláďa "odísť". Jeho telo sa už začalo rozkladať. Výskumníci označili kosatku ako J35, ale s láskou jej dali aj indiánske meno Tahlequah.

Zábery, ako matka nesie mláďa, ktoré sa narodilo 24. júla a následne uhynulo, pritiahli pozornosť celého sveta. Odborníci zistili, že samička kosatky práve prechádza "procesom hlbokého žiaľu". Uviedli tiež, že matke pomohli niesť mŕtve mláďa ďalšie kosatky - známe tým, že nad svojimi mŕtvymi smútia. Svedkovia dokonca opísali, že skupina kosatiek, ktorá trpela aj nedostatkom lososov, sa po smrti mláďaťa zhromaždila v malej zátoke na akýsi "smútočný obrad".

Experti sa obávali o matkino zdravie, pretože minula veľa času a energie držaním tela mláďaťa, aby nekleslo na dno.
Centrum pre výskum veľrýb teraz uviedlo, že Tahlequahina "púť žiaľu" sa už končila a že sa správa "pozoruhodne čulo". Z fotografií vidieť, že je tiež "v dobrom fyzickom stave". Kosatka dravá je v angličtine známa ako "killer whale", čiže veľryba-zabijak.

"Mŕtvola sa pravdepodobne potopila na dno v úžine Georgia Strait neďaleko kanadského mesta Vancouver, vo vodách mora Salish Sea, a výskumníci zrejme nebudú mať možnosť vykonať obhliadku ani pitvu," dodalo centrum, ktoré citoval portál televízie Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok