Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tablet s fyzickým herným systémom učí a rozvíja schopnosti detí

Tablet s fyzickým herným systémom učí a rozvíja schopnosti detí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nebudem teraz filozofovať, či používanie tabletov a smartfónov v rannom veku je správne alebo nie, je to záležitosť rodičov a výchovy ich detí. No keď už sa dieťa venuje tejto činnosti a trávi čas sledovaním displeja, malo by to byť zmysluplné a činnosť by mala smerovať k rozvoju jeho schopností a vzdelávaniu, najlepšie zábavnou formou. Presne toto si dali za cieľ vývojári zo spoločnosti PlayShifu, ktorý predstavili hernú platformu Plugo. Tá využíva tablet a súpravu špeciálnych hmatových hračiek určených pre hranie vzdelávacích hier.

Základom novej hernej platformy Plugo je takzvaný GamePad, čiže dokovacia stanica, do ktorej sa zasunie tablet alebo smartfón a špeciálne herné ovládače. Tieto fyzické ovládače sa dodávajú v štyroch typoch v závislosti od hry, ktorú deti hrajú. Každý ovládač sa potom s pomocou magnetov pripne ku GamePadu a slúži na ovládanie hier spustených na tablete. Každá z hier je pritom určená na výučbu rôznych zručností. Riešenie je určené pre deti vo veku od 5 do 11 rokov.

Základom novej hernej platformy Plugo je takzvaný GamePad, čiže dokovacia stanica, do ktorej sa zasunie tablet alebo smartfón a špeciálne herné ovládače.

Ovládač Plugo Steer je volant, s ktorým deti riadia rôzne pozemné, vzdušné a vodné vozidlá. Je navrhnutý tak, aby rozvíjal laterálne myslenie a zdokonaľoval ich zmysel pre navigáciu. Ovládač Plugo Count je pre zmenu modul zameraný na matematiku, kedy deti nastokávajú očíslované bloky na tri „hroty“ ovládača pre riešenie rovníc.

Ovládač Plugo Link je založený na stohovaní magnetických šesťhranných blokov pre budovanie štruktúr a riešenie hlavolamov. Deti si rozvíjajú logické myslenie a priestorovú orientáciu. Posledným ovládačom s hernej súpravy je Plugo Quest, ktorý je vlastne akýmsi joystickom s tlačidlom, ktorý sa používa na hranie širokej škály hier, ktoré sú zamerané na čítanie, rozvoj chápania a budovanie slovnej zásoby.

Fyzické ovládače sa dodávajú v štyroch typoch v závislosti od hry, ktorú deti hrajú.

Pre každý ovládač existujú štyri rôzne hry a výrobca tvrdí, že nové úrovne sa budú pridávať každý mesiac. Platforma Plugo je kompatibilná s mobilnými zariadeniami spoločností Apple a Samsung. Výrobca pritom odporúča ako najlepší spôsob hrania tablety.

Herná platforma Plugo je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa už podarilo prekonať cieľ 25 000 dolárov. Skoré objednávky sa začínajú od 35 dolárov za jednotlivú sadu alebo 99 dolárov za kompletné riešenie so 4 ovládačmi. Ak všetko pôjde podľa plánu výrobcu, prvé kusy by mali byť distribuované niekedy v marci 2019.

Herná platforma Plugo využíva tablet a súpravu špeciálnych hmatových hračiek určených pre hranie rôznych typov vzdelávacích hier.