Drakonické, reaguje Kremeľ na nové protiruské sankcie

TA3 TASR SITA
9.8.2018 14:04

Ruské veľvyslanectvo v Spojených štátoch skritizovalo Washington za novovyhlásené sankcie proti Rusku v súvislosti s útokom na bývalého agenta Sergeja Skripaľa. Veľvyslanectvo označilo sankcie za "drakonické". Ruskí predstavitelia vraj doteraz nevideli žiadne fakty ani dôkazy k tejto kauze a obvinenia sú podľa nich "pritiahnuté za vlasy".

Rusko obvinenia odmieta

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok v Moskve vyhlásil, že tieto avizované reštrikcie sú "absolútne protiprávne a nezodpovedajúce medzinárodnému právu". Peskov zopakoval, že Rusko naďalej rozhodne odmieta všetky obvinenia z možnej účasti ruského štátu na incidente v Salisbury, kde v marci došlo k pokusu o otrávenie Skripaľa a jeho dcéry Julije.

Konstantin Kosačev, predseda zahraničného výboru v hornej komore ruského parlamentu vo štvrtok uviedol, že USA sa správajú ako "policajný štát". Šéf rovnakého výboru v dolnej komore Leonid Slutskij sankcie odsúdil ako ukážku "bezuzdnej rusofóbie". Opačný postoj zaujala Veľká Británia. Podľa úradu premiérky Theresy Mayovej krok Washingtonu vysiela "Rusku jasný odkaz, že provokatívne, bezohľadné správanie neostane bez odozvy".

Dve vlny sankcií a americké podmienky

Správa o plánoch americkej administratívy na uvalenie nových sankcií na Rusko sa objavila v stredu večer. Tieto sankcie by mali začať platiť "niekedy okolo 22. augusta". Informácie, čoho sa sankcie budú týkať, zatiaľ nie sú známe. Ako informovala agentúra RIA Novosti, nemenovaný zdroj z amerického ministerstva zahraničných vecí pre televíziu NBC povedal, že v prvej vlne by súčasťou sankcii mal byť úplný zákaz vývozu elektronických zariadení a komponentov s dvojakým použitím do Ruska.

Tento zdroj súčasne dodal, že na jeseň by mohlo dôjsť aj k aktivácii druhého balíka sankcií, ktorý môže obsahovať zníženie úrovne diplomatických vzťahov, zákaz letov spoločnosti Aeroflot do Spojených štátov a takmer úplné zastavenie vývozu z USA. Druhej vlne sankcií sa Rusko vyhne, ak poskytne záruky, že v budúcnosti nebude používať chemické zbrane, dodal diplomatický zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok