Voči Rusku chystajú nové sankcie. USA ich zavedú po otrave Skripaľa

TA3 TASR SITA
8.8.2018 22:14

Vláda Spojených štátov zavedie voči Rusku sankcie za to, že podľa nej použila nervovoparalytickú látku pri pokuse o usmrtenie bývalého ruského špióna a jeho dcéry v Británii. Rusi to považujú za protiprávne.

Ako dôvod na uvalenie sankcií Washington uviedol, že Rusko použilo chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným právom. Ohlásené opatrenia, ktoré AP nekonkretizovala, majú začať platiť po uplynutí 15-dňovej lehoty na upovedomenie Kongresu, čo by malo byť okolo 22. augusta.

Ruské veľvyslanectvo v Spojených štátoch skritizovalo Washington za novovyhlásené sankcie proti Rusku v súvislosti s útokom na bývalého agenta Sergeja Skripaľa. Veľvyslanectvo označilo sankcie za "drakonické". Ruskí predstavitelia vraj doteraz nevideli žiadne fakty ani dôkazy k tejto kauze a obvinenia sú podľa nich "pritiahnuté za vlasy".

Kritika zaznela aj od ruských zákonodarcov. Konstantin Kosačev, predseda zahraničného výboru v hornej komore ruského parlamentu vo štvrtok uviedol, že USA sa správajú ako "policajný štát". Šéf rovnakého výboru v dolnej komore Leonid Slutskij sankcie odsúdil ako ukážku "bezuzdnej rusofóbie". Opačný postoj zaujala Veľká Británia. Podľa úradu premiérky Theresy Mayovej krok Washingtonu vysiela "Rusku jasný odkaz, že provokatívne, bezohľadné správanie neostane bez odozvy".

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali v marci v Británii terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, čo však druhá strana rozhodne odmietla. V Británii sa neskôr tou istou látkou otrávili aj dvaja britskí občania bez akéhokoľvek prepojenia s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok