Telá vojakov priviezli domov, na ich počesť zvonili chrámy i kostoly

TA3 TASR
8.8.2018 17:16

Na starom letisku Praha-Ruzyně pristál špeciál českej armády, ktorý do vlasti prepravil telá troch vojakov, ktorí zomreli pri samovražednom útoku v afganskej provincii Parván. S vojakmi Martinom Marcinom, Kamilom Benešom a Patrikom Štěpánkom sa počas pietneho ceremoniálu rozlúčia rodina i najvyšší ústavní činitelia ČR, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Napoludnie si pamiatku padlých vojakov, ktorí slúžili na základni Bagrám v rámci misie Severoatlantickej aliancie Rozhodná podpora v Afganistane, uctil v celej krajine zvuk sirén. Počas pristávania špeciálu sa mimoriadne na niekoľko minút rozozvučali aj zvony katolíckych chrámov a kostolov v Prahe. Armádny špeciál nad územím ČR sprevádzali stíhačky JAS 39-Gripen.

Po pietnom akte za účasti českého prezidenta Miloša Zemana, premiéra Andreja Babiša, ministra obrany Lubomíra Metnara i zástupcov armády a kolegov vojakov nasledoval prevoz tiel do ústrednej vojenskej nemocnice.

Trojicu vojakov povýšil v utorok minister obrany ČR Lubomír Metnar in memoriam do hodnosti štábnych práporčíkov. Česká armáda uviedla, že všetky rodiny súhlasili s pohrebmi s vojenskými poctami. Konať sa budú v miestach, ktoré si určia rodiny. Osud troch vojakov vyvolal vlnu solidarity, ľudia posielajú peniaze na osobitný účet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok