Hrubé porušenie koaličnej zmluvy, tvrdí SNS po rokovaní výboru

TA3 TASR SITA
8.8.2018 15:47

SNS žiada okamžitú výmenu na poste predsedu parlamentného zahraničného výboru, ktorý odsúdil cestu nezaradeného poslanca Petra Marčeka na okupovaný Krym. Výboru šéfuje Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd. Podľa národniarov nebolo jeho stredajšie rokovanie zvolané po dohode s koaličnými partnermi, hovoria o hrubom porušení koaličnej zmluvy. Béla Bugár odmieta, že by išlo o porušenie zmluvy, keďže na výbore nebol "ani jeden koaličný poslanec". Smer-SD sa chce vyvarovať napätia v koalícii.

Odsúdili Marčekovu cestu na Krym

Zahraničný výbor parlamentu rokoval v súvislosti s cestou nezaradeného poslanca Petra Marčeka na Krym, ktorý patril Ukrajine, ale anektovalo ho Rusko. Prijal stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov. Poslanci za SNS a Smer-SD sa z rokovania ospravedlnili.

Výbor odsúdil Marečkovu cestu. Poslanci pripomenuli, že Slovenská republika ako aj spojenci NATO a Európskej únie považujú Krym za ukrajinské územie. "Zahraničný výbor NR SR odmieta akékoľvek prejavy legitimácie, okupácie a anexie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR," píše sa v uznesení, ktoré schválili poslanci siedmimi hlasmi, nikto nehlasoval proti a jeden sa zdržal. Počas zasadnutia výboru vystúpil aj poslanec Marček, ktorý sa obhajoval. Keď Martin Klus začal vyvracať jeho tvrdenia dôkazmi o tom, že Krym nebol vždy ruský, Marček z výboru odišiel so slovami, že „toto nebude počúvať“.

Požadujú výmenu šéfky výboru

Slovenská národná strana sa od mimoriadnej schôdze dištancovala. Žiada zmenu na poste jeho predsedníčky. Národniari to uvádzajú v tlačovej správe. Svojvoľné konanie predsedníčky výboru pani Kataríny Cséfalvayovej z koaličnej strany Most-Híd pri zvolaní Zahraničného výboru NR SR, ako aj presadzovanie prijatia uznesenia je podľa SNS v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov a je nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto zodpovednej funkcii, uvádza SNS. "Preto Slovenská národná strana v reakcii na konanie pani predsedníčky Zahraničného výboru NR SR požaduje od koaličných partnerov, aby po dohode na Koaličnej rade zabezpečili okamžitú výmenu na poste predsedu uvedeného výboru," píše sa v tlačovej správe SNS.

SNS s poľutovaním konštatuje, že dnešná mimoriadna schôdza Zahraničného výboru NR SR k jedinému bodu programu „Návrh na prijatie stanoviska Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým odmieta legitimizáciu okupácie a anexie Krymu návštevou ústavných činiteľov Slovenskej republiky“ nebola zvolaná po dohode s koaličnými partnermi a obsahom smerovala mimo rámca vecných oprávnení výboru, uviedla SNS. Strana podľa stanoviska odsudzuje všetky prejavy svojvôle a agresie, ktorými pri porušovaní medzinárodného práva útočia regionálne a svetové mocnosti na politické systémy, zvrchovanosť či integritu menších štátov a podporuje spoločné postoje vlády SR voči narušiteľom medzinárodného systému. "Oficiálne reakcie štátnych inštitúcií na rozličné podnety však musia byť v zmysle Koaličnej dohody vždy koordinované a zosúladené," dodáva SNS.

Bugár si nemyslí, že došlo k porušeniu

Šéf Mosta-Híd si nemyslí, že by bola porušená koaličná zmluva. "Nemohlo dôjsť k porušeniu koaličnej dohody, pretože tá hovorí o tom, že porušením koaličnej zmluvy je, keď koaličný partner, povedzme cez svojich poslancov, nesúhlasí s návrhom a druhý koaličný partner to odsúhlasí s pomocou opozície. V tomto prípade tam ani jeden poslanec vládnej koalície okrem Mosta nebol, tým pádom nemohlo dôjsť k porušeniu, pretože nikto nehovoril, že s tým uznesením má problém," povedal.

Bugár tiež avizoval, že situáciu sa nebude snažiť riešiť, pretože koaličná zmluva je jednoznačná - mali sa ozvať skôr. Nepozdáva sa mu ani podsúvanie otázky, prečo sa podobné stanovisko neprijalo po návšteve niektorých poslancov v Kosove. "Ak niektorí kolegovia z vládnej koalície nevidia rozdiel medzi anektovaným územím a územím, ktoré sa samo na základe určitých procesov odtrhlo, a dokonca niektoré štáty Európskej únie ho uznali, tak to nie je môj problém, ale ich problém," konštatoval Bugár.

Bez napätia v koalícii

Strana Smer-SD tvrdí, že predstavitelia vládnej koalície by sa mali zdržať krokov, ktoré medzi nimi spôsobujú napätie. "V čase, keď vládna koalícia čelí ďalšiemu hrubému útoku zo strany opozície, prezidenta a médií, by sa mali jej predstavitelia vyvarovať akýchkoľvek krokov, ktoré by vytvárali napätie medzi koaličnými partnermi," tlmočil názor strany jej hovorca Ján Mažgút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok