Zverejnili dosiaľ neznáme fotografie a videá z festivalu Woodstock

TA3 SITA
4.8.2018 09:02

Stovky dosiaľ neznámych fotografií a niekoľko videí dokumentujúcich autentickú atmosféru Woodstocku, najznámejšieho festivalu všetkých čias, zverejnilo na internete múzeum tohto podujatia.

Zverejnili dosiaľ neznáme fotografie a videá z festivalu Woodstock
SITA/AP

Festival detí kvetov

Archív obsahuje fotografie a videá od 29 priamych účastníkov Woodstocku. Dobové snímky zachytávajú najmä atmosféru festivalu, jeho účastníkov, sú medzi nimi fotografie celého areálu zo vzduchu, zábery spoza pódia či rozhovory s účastníkmi, no nie sú na nich samotní účinkujúci.

Festival Woodstock sa konal v dňoch 15. až 18. augusta 1969 pri meste Bethel v Catskill Mountains, ktoré je vzdialené asi 130 kilometrov na sever od New Yorku. Festival s podtitulom Tri dni lásky a hudby sa stal jednou z kľúčových udalostí pre generáciu hippies a protivojnové hnutie v USA. Archív sa dá nájsť na adrese https://photoarchive.museumatbethelwoods.org.

The Beatles a Rolling Stones pozvanie odmietli

Na festivale vystúpili okrem iných Joan Baez, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Who, Ravi Shankar, Santana či Grateful Dead. Na Woodstocku mali pôvodne vystúpiť aj The Doors či Joni Mitchell, na poslednú chvíľu však odriekli. Iné vtedajšie hudobné hviezdy pozvanie odmietli hneď na začiatku, medzi nimi napríklad The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Simon & Garfunkel či Jethro Tull.

Bob Dylan odmietol napriek tomu, že sa festival konal v tesnej blízkosti jeho domu vo Woodstocku. Ian Anderson za Jethro Tull odmietol festival s odôvodnením, že nemá rád hippies, nahotu ani drogy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok