Volebná komisia potvrdila víťazstvo Občianskej platformy premiéra Tuska

TA3, TASR, foto: TASR
9.10.2011 19:02

Strana pravého stredu Občianska platforma (PO), vedená úradujúcim premiérom Donaldom Tuskom, sa so ziskom takmer 39 percent hlasov stala víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Poľsku.

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po sčítaní približne 93 percent hlasov, ktoré dnes zverejnila volebná komisia. Tusk sa pravdepodobne stane prvým premiérom od pádu komunizmu v roku 1989, ktorý obháji svoj post. Víťazstvo proeurópskej strany znamená podľa analytikov ocenenie smerovania vládnej politiky, ktorá sa snažila udržiavať dobré vzťahy s EÚ i Ruskom. Počas Tuskovho vládnutia sa krajine mimoriadne darilo najmä po ekonomickej stránke. Poľská ekonomika rástla dokonca aj v roku 2009, ktorý bol krízovým pre celú Európsku úniu. Ekonomický rast v krízovom období sa pripisuje čerpaniu peňazí z eurofondov a veľkému, 38-miliónovému domácemu trhu, ktorý si udržal spotrebiteľský dopyt.

Najsilnejšia opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), vedená Jaroslawom Kaczynským, získala 30 percent hlasov. Táto konzervatívna strana, oslovujúca najmä nábožne založených Poliakov, sa v ostatnej dobe kriticky zamerala proti Rusku a spôsobu, akým táto krajina vyšetrovala letecké nešťastie poľského vládneho lietadla, v ktorom zahynul aj brat lídra PiS Lech Kaczynski.

Poľská ľudová strana (PSL), doterajší koaličný partner Občianskej platformy, získala 8,6 percenta. Očakáva sa, že to bude opäť PSL, ktorá s PO utvorí koaličný kabinet. Nová liberálna strana Hnutie na podporu Palikota (RPP), ktorá si získala priazeň sľubmi o boji proti moci katolíckej cirkvi a ďalšími sociálne liberálnymi témami, oslovila 9,9 percenta voličov. Stane sa treťou najsilnejšou stranou v novom parlamente.

Poslednou stranou, ktorá sa dostane do parlamentu, je Zväz demokratickej ľavice (SLD) s 8,2 percentami. Je to výrazný prepad pre týchto ľavičiarov, ktorí pred štyrmi rokmi získali 13 percent.
Podľa čiastkových výsledkov sa volieb zúčastnilo 48,6 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok