Kažimír sa v Bruseli zaviazal dodržať tohtoročný deficit

SITA, TA3
17.4.2012 20:37

Udržať tohtoročný deficit verejných financií na rozpočtovanej úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) si vyžiada dodatočné opatrenia. Myslí si to aj Európska komisia, ktorá podľa ministra financií Petra Kažimíra momentálne odhaduje tohtoročný rozpočtový vývoj na Slovensku pri deficite okolo 5 % výkonu ekonomiky.

Kažimír sa v Bruseli zaviazal dodržať tohtoročný deficit
SITA

Dozvedel sa to počas pondelňajšieho rokovania s eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom v Bruseli.

"Nemal som v rukách argumenty, ktorými by som vedel toto ich tvrdenie vyvrátiť,“ konštatoval na utorňajšej tlačovej konferencii Kažimír s tým, že tohtoročný rozpočet má viaceré rizikové položky. Tou najväčšou je pokrytie mzdových nárokov lekárov a zdravotných sestier, podľa ministra však v rozpočte chýbajú desiatky miliónov napríklad aj na zabezpečenie strategických zásob ropy, ako problematický vníma aj vývoj v štátnych železničných spoločnostiach a hrozia tiež možné korekcie v oblasti európskych fondov.

Kabinet Roberta Fica však podľa ministra napriek tomu hodlá tohtoročný rozpočtovaný schodok dodržať. "Minimálnou ambíciou je udržanie deficitu na úrovni 4,6 % HDP," povedal Kažimír. Či sa tento cieľ podarí ešte prekonať, bude podľa neho závisieť najmä od toho, ako sa bude dariť riešiť uvedené rizikové položky v zdravotníctve alebo železničných firmách.

Už rozpočtovanie 4,6-percentného schodku však podľa ministra nebolo v súlade s predstavami Bruselu. Pochvalu si nevypočul ani za rozpočtové hospodárenie Slovenska v prvých mesiacoch tohto roka. "Bol som si v Bruseli po pár faciek za hospodárenie vlády Ivety Radičovej v prvých mesiacoch tohto roka. Už deficit na úrovni 4,6 % HDP bol prijatý v rozpore so záväzkami prijatými v Programe stability,“ povedal Kažimír s tým, že pôvodný konsolidačný cieľ hovoril pre tento rok o deficite vo výške 3,8 % výkonu ekonomiky.

Konkrétne opatrenia, ktoré by sa mali byť prijaté už v tomto roku, ale ani ďalšie, ktoré by mali Slovensko v konečnom dôsledku doviesť v budúcom roku k deficitu na úrovni 3 % HDP, minister zatiaľ stále nepredstavil. Tvrdí, že celú architektúru konsolidácie chce vláda skonštruovať za stolom na rokovaniach so sociálnymi partnermi. "Po schválení celkovej architektúry konsolidácie sa dohodneme na tom, ktoré z opatrení by vstúpili do platnosti už v druhej polovici tohto roku," povedal Kažimír.

Slovenský štátny rozpočet, ktorý tvorí podstatnú časť verejných financií, skončil ku koncu prvého štvrťroka v deficite 1,155 mld. eur. V medziročnom porovnaní bol vyšší o 500 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu marca podľa údajov Ministerstva financií SR poklesli medziročne o 10,3 % na 2,468 mld. eur a výdavky naopak vzrástli o 6,3 % na 3,623 mld. eur. Rezort financií, ešte pod vedením Ivana Mikloša, však napriek tomu po zverejnení týchto dát začiatkom apríla tvrdil, že deficit verejných financií v tomto roku bude nižší než plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), a to o 0,2 % HDP.

Parlament vlani schválil tohtoročný rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný zámer počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a s príjmami 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok