Sýriou otriasli samovražedné útoky, hlásia vyše dvesto mŕtvych

TA3 TASR ČTK
25.7.2018 08:08

Na vyše 200 stúpol počet obetí série teroristických útokov na juhu Sýrie. Medzi mŕtvymi sú podľa pozorovateľov najmä civilisti. K masakru sa prihlásil Islamský štát.

Sýriou otriasli samovražedné útoky, hlásia vyše dvesto mŕtvych
SITA/AP, ilu

Predošlá bilancia SOHR uvádzala viac ako 100 obetí, zatiaľ čo šéf zdravotných úradov mesta Suwajdá v rozhovore s televíziou Al-Manar povedal, že bolo zabitých najmenej 50 ľudí a ďalších 78 bolo zranených. K útokom sa prihlásil takzvaný Islamský štát.

Štátna televízia al-Ichbaríja uviedla, že jeden z útočníkov sa vyhodil do vzduchu, keď prechádzal na motocykli cez trh so zeleninou. Ďalší zaútočil na iné námestie plné ľudí. Ostatní dvaja samovražední útočníci sa odpálili po tom, ako ich začali prenasledovať bezpečnostné sily.

K útokom v Suwajde došlo v čase vládnej ofenzívy na juhu Sýrie, kde vojaci bojujú so skupinou napojenou na IS v blízkosti hranice s Izraelom okupovanými Golanskými výšinami a v iných oblastiach na juhu krajiny. Vládnym silám sa podarilo v pohraničnej oblasti opätovne ovládnuť územia predtým kontrolované povstalcami a v súčasnosti s nimi zvádzajú boje.

IS bol už v Sýrii a Iraku prevažne porazený, ale stále ešte kontroluje malé územia na juhu a východe Sýrie. V provincii Suwajdá, kde rovnomenné mesto leží, ide o najkrvavejšie útoky od začiatku sýrskeho konfliktu v roku 2011. SOHR situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v teréne svojich informátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok