Viaceré slovenské okresy trápi epidémia osýpok, preočkovali aj personál

TA3 TASR
23.7.2018 13:31

Počet pacientov, ktorí ležia s infekčnými osýpkami v michalovskej nemocnici postupne klesá. Epidémia v okresoch Michalovce a Sobrance ale podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva stále trvá. Od jej prepuknutia v máji evidujú celkovo už takmer 280 prípadov.

Minulý týždeň zaznamenali prvé dva prípady podozrenia na osýpky u detí v nových lokalitách. Jednou z nich je aj Vranov nad Topľou. Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková, išlo o päťročné dieťa. "Izolované je v domácom prostredí, očkované jednou dávkou vakcíny proti osýpkam, ružienke a mumpsu v roku 2014. Ochorenie je laboratórne potvrdené," priblížila. Miestom nákazy je podľa jej slov obec Trhovište v Michalovskom okrese, ktorá je jedným z ohnísk osýpok. "Prvé laboratórne výsledky sú nehodnotiteľné, čakáme na druhý odber," uviedla v tejto súvislosti Fedáková s tým, že vo vranovskej nemocnici už prijali určité opatrenia týkajúce sa rizikových zamestnancov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach eviduje k pondelku 280 prípadov osýpok, z toho 150 bolo laboratórne potvrdených. Z okresov Medzilaborce, Snina a Humenné v súčasnosti podľa Račkovej neboli hlásené prípady osýpok. Ako ďalej uviedla, pri výskyte osýpok vykonávajú viaceré protiepidemické opatrenia. Ide napr. o vyhľadávanie kontaktov chorých, podrobenie sa ihneď lekárskemu dohľadu. Ten spočíva v zisťovaní subjektívnych ťažkostí a klinických príznakov, ktoré môžu súvisieť s týmto ochorením. Tiež je to zabezpečenie odberu biologického materiálu a vykonanie laboratórneho potvrdenia diagnózy. Jedným z ďalších opatrení je karanténa a izolácia pre osoby podozrivé z nákazy v domácom prostredí po dobu 21 dní od poslednej expozície chorému.

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce približne pred dvomi týždňami mimoriadnu situáciu. Krízový štáb prijal viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia. Patrí medzi ne okrem iných aj monitoring polície či zákaz hromadných podujatí vo viacerých lokalitách okresu, ale aj očkovanie. Naposledy zasadal na tamojšom okresnom úrade minulý týždeň, najbližšie stretnutie jeho členov sa uskutoční 31. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok