Muž v plnom autobuse vytiahol nôž, pobodal najmenej 12 ľudí

TA3 ČTK SITA TASR
20.7.2018 16:01

Útok v autobuse v meste Lübeck na severe Nemecka si vyžiadal najmenej 12 zranených z toho dvoch ťažko. Nikto ale nie je v ohrození života. Násilníka krátko po tom, čo sa snažil z miesta činu utiecť, zadržala polícia.

Incident začal ohňom

Prokurátorka Ulla Hingstová v piatok večer počas tlačovej konferencie oznámila, že incident sa začal, keď páchateľ zapálil batoh s horľavinou. Vodič autobusu si všimol ohňa a zastavil, aby z neho mohli pasažieri vystúpiť. Potom išiel do zadnej časti vozidla, aby zistil, čo sa deje, keď ho páchateľ udrel. Ako muž utekal z vozidla, pobodal ľudí okolo seba 13 centimetrovým kuchynským nožom. Vonku ho premohli ostatní pasažieri a zakrátko ho zatkli policajti, ktorí sa nachádzali neďaleko.

Páchateľa identifikovali ako 34-ročného nemeckého občana žijúceho v Lübecku, ktorý sa narodil v Iráne. Jeho motív úrady zatiaľ nezistili. "Neexistujú náznaky, že bol tento muž politicky zradikalizovaný," uviedla Hingst s tým, že vyšetrovatelia momentálne tiež nenašli "náznaky toho, že tento čin má teroristické pozadie". Prokurátori sa budú usilovať o to, aby muž zostal vo väzbe až do vznesení prípadných obvinení z ublíženia na zdraví a pokusu o podpaľačstvo, dodala Hingstová.

Útočník zatiaľ mlčí

Útočník od svojho zadržania odmieta hovoriť s vyšetrovateľmi, informovala Hingstová. Podľa nej sa prokuratúra chystá muža obžalovať z útoku, vážneho ublíženia na zdraví a úmyselného podpaľačstva.

Incident videl 87-ročný Lothar, ktorý pri mieste činu býva. "Cestujúci vyskakovali z autobusu a kričali. Bolo to desivé. Potom odviezli zranených. Útočník mal zrejme kuchynský nôž," spresnil svedok. "Jedna z obetí práve uvoľnila miesto staršej pani, útočník muža následne bodol do hrudi," citoval Lübecker Nachrichten výpověď ženy, ktorá sa v čase útoku nachádzala v autobuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok