Neprípustné, tvrdia bugárovci o ceste poslancov na Krym

TA3 SITA
20.7.2018 15:23

Podľa koaličnej strany Most-Híd je neprípustné, aby poslanci NR SR navštevovali anektované územie Krymu. Strana to uviedla na svojom facebookovom profile.

Neprípustné, tvrdia bugárovci o ceste poslancov na Krym
SITA/AMarek Mrviš

Výzva na rešpektovanie dohôd

"Nie sú súkromnými osobami, ale reprezentujú krajinu, aj vo svojom voľnom čase. Krym je podľa medzinárodného práva ukrajinským územím, a tento fakt uznáva EÚ aj NATO ako aj oficiálna zahraničnopolitická línia SR. Slovensko neakceptovalo ruskú anexiu Krymu a považuje polostrov za súčasť Ukrajiny a primerane tomu by sa mali slovenskí reprezentanti správať," píše Most-Híd s tým, že zvrchovanosť krajiny a jej poslancov sa v demokracii dokazuje okrem iného aj rešpektovaním dohôd.

Most sa tak pridal k línii ministerstva zahraničných vecí, ktoré vo svojom stanovisku uviedlo, že cestu na Krym vzhľadom na súčasnú situáciu na poloostrove neodporúča. Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, teda vrátane Krymu a vzhľadom na súčasnú situáciu na Krymskom polostrove ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča jeho návštevu. "Osoby, ktoré Krym navštívia bez povolenia ukrajinských orgánov, najmä ak prídu z územia Ruskej federácie, musia počítať s konzekvenciami ukrajinskej strany," uviedol rezort diplomacie vo štvrtok.

Augustovú cestu poslancov a podnikateľov na Krym organizuje nezaradený poslanec Peter Marček. Okrem neho a nezaradenej Martiny Šimkovičovej majú ísť aj traja poslanci za vládny Smer-SD a jeden za SNS. Konkrétne mená Marček prezradiť nechce, bojí za, že by bol na zákonodarcov vyvíjaný nátlak. Poslanci pricestujú na Krym z Moskvy. Preto, ako pre médiá vysvetlil ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška, im hrozí, že Ukrajina im neumožní v budúcnosti vstúpiť na jej územie. "Tí, ktorí navštevujú Krym, porušujú zákony Ukrajiny. Ukrajinská strana bude samozrejme na toto rozhodnutie reagovať. Myslím si, že osoby, ktoré navštívia Krym, budú mať zákaz vycestovať na Ukrajinu v budúcnosti," povedal vo štvrtok ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška.

Poslancov sa zastal

To sa nepáči predsedovi SNS a NR SR Andrejovi Dankovi. Myslí si, že ukrajinské zákony pre Slovákov neplatia. "Poslanci národnej rady majú svoje právne a spoločenské postavenie. Slovensko je zvrchovaný a demokratický štát. Ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť majú alebo nemajú," napísal Danko vo svojom stanovisku.

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke. V pondelok na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin povedal, že "sme zorganizovali referendum," čím podľa analytikov priznal, že Kremeľ stojí za anexiou. Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok