Mimoriadna situácia po povodni trvá, dôvodom je poškodený most

TA3 TASR
20.7.2018 10:49

Mimoriadna situácia v okrese Poprad po povodniach naďalej trvá. Potvrdil to prednosta tamojšieho okresného úradu Slavomír Kravčák s tým, že dôvodom je predovšetkým havarijný stav mosta v Tatranskej Javorine, časť Podspády na ceste I/66 na hlavnom ťahu do Poľska.

Neexistuje alternatívna obchádzková trasa

„Most sme zatiaľ zabezpečili provizórne navozením lomového kameňa a zadebnením, ide však len o dočasné riešenie a bude nutné pristúpiť k celkovej rekonštrukcii tohto mosta. Kým sa tak nestane, mimoriadna situácia bude v okrese trvať,“ zdôraznil Kravčák s tým, že v tejto oblasti neexistuje alternatívna obchádzková trasa. Má prísľub od vedenia Slovenskej správy ciest, že situáciu budú riešiť urgentne, musí však byť pripravený projekt a vyhlásená verejná obchodná súťaž na rekonštrukciu mosta.

Prednosta doplnil, že havarijná situácia je aj na ďalšom moste v Tatranskej Javorine, konkrétne na ceste 3. triedy, ktorá patrí pod Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja. Kravčák verí, že k obnove oboch mostov dôjde čo najskôr, aby pri ďalšej povodňovej situácii nedošlo k ich úplnému zrúteniu. Členovia krízového štábu riešili aj zosuv cesty v Ždiari. Okrem toho bude potrebné zabezpečiť neobývaný dom, ktorého základy v Tatranskej Javorine podmyla voda. Hrozí jeho zrútenie do vody a následné upchatie toku. V tomto prípade dôjde v najbližšom čase k navozeniu lomového kameňa, ktorý dočasne zabezpečí stabilitu objektu.

Provizórna lávka

„Ďalší problém, ktorý bolo nutné riešiť, je dodávka pitnej vody jednak v Tatranskej Javorine, ale aj v Ždiari, keďže tam došlo k poškodeniu vodovodu. V Ždiari sme museli posilniť dodávku pitnej vody, dnes tam budú tri cisterny, v sobotu štyri,“ doplnil Kravčák. Okrem toho je podľa neho nutné čo najskôr spustiť výstavbu novej lávky pod lokalitou Húpačky v Studenovodskej doline vo Vysokých Tatrách, ktorú taktiež zničila voda. V súčasnosti tak nie je možné prechádzať z Hrebienka smerom na Zamkovského a Téryho chatu. „Máme prísľub, že už dnes sa začne robiť provizórna lávka, aby sa dalo zásobovať a turisti mali kadiaľ prejsť,“ priblížil prednosta.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vo štvrtok vyhlásili vo Vysokých Tatrách, v Ždiari i v Tatranskej Javorine. Práve tam samosprávy postupne vyčíslia škody a na základe toho bude potom okresný úrad v súvislosti s prefinancovaním prác postupovať ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok