Thomas vyhral alpskú etapu, Sagan si udržal zelený dres

TA3 TASR
19.7.2018 18:17

Britský cyklista Geraint Thomas z tímu Sky zvíťazil v 12. etape 105. ročníka Tour de France a zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia. Trať dlhú 175,5 km z Bourg-Maurice na Alpe d'Huez prešiel za 5:18:37 h a triumfoval v druhej alpskej etape za sebou. Na druhom mieste skončil Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb), tretí bol domáci pretekár Romain Bardet (AG2R).

Thomas vyhral alpskú etapu, Sagan si udržal zelený dres
SITA/AP

Najnáročnejšia previerka

Štvrtková trať bola poslednou pre troch elitných šprintérov. Pre Fernanda Gaviriu (Quick-Step), Dylana Groenewegena (LottoNL-Jumbo) a Andreho Greipela (Lotto Soudal) bola tretia alpská etapa v rade nad ich sily. Po Markovi Cavendishovi (Dimension Data) a Marcelovi Kittelovi (Kaťuša-Alpecin), ktorí nestihli prísť do cieľa v stanovenom časovom limite predchádzajúcej etapy, tak opustili pelotón tohtoročnej "Starej dámy" už piati špičkoví šprintéri.

Trasa dlhá 175,5 km z Bourg-Maurice na Alpe d'Huez bola najnáročnejšou previerkou TdF 2018. Na štarte už však chýbal jeden z favoritov na celkové poradie Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac), ktorý si ešte počas nedeľňajšieho pádu poranil ľavú nohu a rameno, počas nasledujúcich dní pretekal s veľkými bolesťami a do 12. etapy už nenastúpil. Na začiatku prvého stúpania Col de la Madeleine (25,3 km, sklon 6,2 %) unikla 26-členná skupina jazdcov, medzi ktorými bol aj šiesty muž poradia Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) a Alejandro Valverde (Movistar), ktorý bol priebežne jedenásty.

Na vrchole stúpania bol prvý Julian Alaphilippe (Quick-Step) a získal 20 bodov do vrchárskej súťaže, ktorú viedol aj pred začiatkom etapy. Slovenský cyklista Peter Sagan bol v pelotóne so stratou približne tri a pol minúty. Pred blížiacou sa šprintérskou prémiou sa dostal na čelo domáci Pierre Rolland (Cannondale–Drapac) a získal 20 bodov. O túto prémiu sa však nebojovalo, pretože nikto z jazdcov na čele nemohol ohroziť Sagana v súťaži o zelený dres.

Thomas jasne dominoval

Pred druhým extrémne náročným stúpaním na Col de la Croix de Fer (dĺžka 29 km, sklon 5,2 %), ktorého vrchol bol 54 km pred cieľom, sa zmenila situácia na čele pretekov. K francúzskemu jazdcovi sa pridali Valverde a Kruijswijk, teda dvaja najnebezpečnejší súperi tímu Sky v úniku. Alaphilippe sa vrátil naspäť do pelotónu. Do vedúcej skupiny sa dostalo ďalších osem jazdcov, no približne v polovici kopca zaútočil Kruijswijk, ktorý vyšiel prvý na kopec a získal 20 bodov do súťaže o bodkovaný dres. Druhý bol Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) si ziskom 15 bodov a tretí Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) s dvanástimi.

Holanďan išiel výborne, na čele si držal náskok, 10 km pred páskou na cieľovou stúpaní Alpe d'Huez (dĺžka 13,8 km, sklon 8,1 %) to bolo viac ako tri minúty. Jeho náskok sa však pomaly zmenšoval a 3,5 km pred cieľom ho dobehli prenasledovatelia, z ktorých mal najsilnejšie nohy líder celkového poradia Thomas a v záverečnom špurte jasne dominoval. Pred tímovým kolegom Chrisom Froomeom, ktorý skončil štvrtý, zvýšil náskok na čele poradia na 1:28 min.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok