PR správa

Reakcia SAPIE na rozhodnutie Európskej komisie o 4 miliónovej pokute pre Android

PR
19.7.2018 17:08

Android od spoločnosti Google v týchto dňoch čelí vysokej pokute zo strany Európskej komisie. Pokuta mu bola udelená za aplikácie Google, ktoré sú automaticky predinštalované v telefónoch využívajúcich operačný systém Android. Toto jednanie je Európskou komisiou považované za nekalú konkurenciu.

Reakcia SAPIE na rozhodnutie Európskej komisie o 4 miliónovej pokute pre Android
SITA/AP

Mobilné technológie zásadne zmenili spôsob, akým pristupujeme k informáciám. Prostredníctvom mobilných zariadení sme zvyknutí platiť účty, čítať správy, hľadať reštaurácie či vyhnúť sa dopravnej nehode cestou na dovolenku. Práve vďaka aplikáciám sa prístup k týmto a mnohým iným úkonom stal doslova otázkou jedného kliku. Užívateľská a zákaznícka skúsenosť sama diktuje trendy v oblasti mobilných technológií, ktoré kladú stále väčší dôraz na aplikácie na úkor tradičných webových prehliadačov, ktoré užívatelia v telefónoch len zriedka využívajú.

Na tieto trendy reagujú výrobcovia zariadení aj developeri. Len v Európe vytvoril trh mobilných aplikácií 1.6 milióna pracovných pozícií, či už priamo vo vývoji aplikácií, či v pridružených odvetviach a vo výrobe hardware pre mobilné zariadenia. Dnes až 40 z top 100 sťahovaných aplikácií pochádza z Európy. Možno o tom ani neviete, no napríklad Spotify pochádza zo Švédska, Runtastic zo susedného Rakúska a toľko ospevovaná hra Angry Birds z Fínska. Spoločnosti zaoberajúce sa vývojom mobilných aplikácií sú aj jedným z pilierov slovenskej digitálnej ekonomiky. Z tých známych spomeňme napríklad InLoop či WEZEO, ktoré sú nielen úspešnými spoločnosťami, ale aktívne pôsobia aj v oblasti praktického vzdelávania v oblasti IT.

Mobilné aplikácie nefungujú vo vákuu. Sú pevnou súčasťou operačných programov, v rámci ktorých fungujú. Jedným z týchto operačných programov je práve Android od spoločnosti Google, ktorý v týchto dňoch čelí vysokej pokute od Európskej komisie. Pokuta mu bola udelená kvôli aplikáciám Google, ktoré sú automaticky predinštalované v telefónoch využívajúcich operačný systém Android. Toto jednanie je Európskou komisiou považované za nekalú konkurenciu.

Veľa argumentov Európskej komisie je v skutočnosti v rozpore s hlavným záujmom vývojárov z každodennej práce s Androidom: eliminácia fragmentácie, ktorá poškodzuje vývojárov a užívateľov. Napríklad signatári otvoreného listu Developers Alliance (vrátane slovenského zástupcu InLoop) argumentujú, že rozhodnutie Komisie môže poškodiť či dokonca existenčne ohroziť ich biznis, pokiaľ bude obmedzená konzistencia jednotlivých zariadení s Androidom.

Navyše, zatiaľ čo v žiadnom prípade nie je požiadavka používať systém Android, tvorcovia telefónov môžu predinštalovať sadu 11 aplikácií Google - ale môžu predinštalovať popri nich aj konkurenčné vyhľadávacie, navigačné, komunikačné a iné aplikácie. Tento obchodný model dáva zmysel ako pre vývojárov, tak aj pre Google.

SAPIE ako aliancia zastupujúca digitálne a inovatívne spoločnosti na Slovensku plne rešpektuje mandát Európskej komisie a jej rozhodnutie. Ak však má Európa uspieť v globálnej konkurencii na trhu mobilných aplikácií, je kľúčové brať do úvahy nielen postavenie Androidu, ale taktiež preferencie a bežnú prax medzi vývojármi aplikácií. Množstvo z nich sa totiž orientuje práve na vývoj na otvorenej platforme Android, ktorá na rozdiel od uzavretého iOS poskytuje možnosť väčšieho dosahu ich produktov.

Odvetvie digitálnej ekonomiky predstavuje jeden z pilierov inovácií v Európe. Ak európska politika a regulácia neúmyselne zbrzdí či zastaví ďalší vývoj a inovácie operačných systémov, ako je Android, môže tým ohroziť nielen ceny smartfónov pre spotrebiteľov, ale hlavne tempo rastu a vývoja inovatívnej ekonomiky EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok