Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prediktívna umelá inteligencia odhalí negatívne efekty z kombinácií liekov

Prediktívna umelá inteligencia odhalí negatívne efekty z kombinácií liekov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ pacient užíva viac ako jeden druh lieku súčasne, prakticky neexistuje žiadny spôsob, ako predpovedať, či takáto kombinácia liekov nevyvolá nepriaznivé vedľajšie účinky. Nový počítačový systém riadený umelou inteligenciu z dielne počítačových vedcov z univerzity vo Stanforde by však mohol byť riešením. Dokáže totiž predpovedať dôsledky kombinácie rôznych druhov liekov.

Najmä starší ľudia zvyknú užívať viac rôznych liekov naraz a lekári musia často sledovať svojich pacientov, aby zistili, či predpísaná kombinácia niektorých liekov nevytvára nežiaduce vedľajšie účinky. Podľa vedcov je pritom prakticky nemožné otestovať nový liek v kombinácii so všetkými ostatnými liekmi. Aj preto sa vedci rozhodli nájsť riešenie tohto problému.

Výsledkom je masívny systém hĺbkového učenia, ktorý je vyškolený z údajov zahŕňajúcich viac ako 19 000 bielkovín a tým, ako rôzne lieky interagujú s týmito proteínmi. Systém umelej inteligencie zo Standfordskej univerzity dostal názov Decagon a môže úspešne predpovedať dôsledky kombinácie dvoch rôznych liekov.

Pre otestovanie prediktívnych schopností systému Deacagon tím vedcov skúmal predpoveď systému z 10 párov liekov, ktoré nemali známe nepriaznivé interakcie. Vedci zistili nové dôkazy, ktoré podporili päť z týchto 10 predpovedí. Napríklad jedna predpoveď od Decagonu naznačila, že zápal svalov by bol spôsobený kombináciou určitého lieku na cholesterol s liekom na krvný tlak. Nepriaznivý vedľajší účinok kombinácie týchto dvoch liekov pritom bol len nedávno overený medicínskou štúdiou publikovanou v roku 2017.

Ďalšou etapou v projekte je snaha o zmenu systému umelej inteligencie Decagon na používateľsky prístupnejší nástroj, ktorí by mohli doktori ľahko používať pre získanie informácií priamo pri predpisovaní kombinácií liečiv pre pacienta. V tomto štádiu systém zatiaľ vyhodnocuje len pár rôznych liekov, no výskumníci dúfajú, že sa im v budúcnosti podarí systém vyškoliť na predikciu zložitejších kombinácií liekov.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).