Babiša pozvali do Ríma. Premiér s ním chce hovoriť o migrantoch

TA3 TASR
18.7.2018 06:14

Taliansky premiér Giuseppe Conte chce riešiť migračnú problematiku s českým partnerom Andrejom Babišom osobne, priamo v Ríme. Oznámil to v liste adresovanom českému premiérovi, po tom, ako mu Babiš prostredníctvom sociálnej siete odkázal, že Česko neprijme žiadnych migrantov.

Odmietol pomôcť s migrantmi

Taliansky premiér Giuseppe Conte odpovedal českému premiérovi Andrejovi Babišovi otvoreným listom na výrok, ktorým český premiér odmietol taliansku žiadosť o pomoc s 450 migrantmi. Conte predostrel v liste Babišovi taliansky prístup a na dôvažok ho pozval celú vec prediskutovať do Ríma, informovala talianska tlačová agentúra Adnkronos.

Conte nedávno požiadal krajiny EÚ o pomoc so zmienenými migrantmi zachránenými z rybárskej lode v Stredozemnom mori. Viacero krajín jeho žiadosti vyhovelo, pričom aj vďaka tomu Taliansko podľa Conteho slov dokázalo čeliť novej vlne migračnej krízy.

Cesta do pekiel

Český premiér však prístup Ríma označil za "cestu do pekiel" a upozornil, že Česko žiadnych migrantov neprijme. Talianske riešenie podľa Babiša len motivuje pašerákov ľudí a Európa musí vyslať jasný signál, že nelegálna migrácia sa skončila a Európska únia je pripravená nelegálnych migrantov okamžite vracať.

"Nešli sme cestou do pekiel, vybrali sme sa skôr na cestu zákonnosti, spoločnej zodpovednosti," reagoval na jeho slová Conte v liste, z ktorého citovala agentúra Adnkronos. Taliansky premiér ďalej napísal, že "kto vkročí do európskej krajiny, vstúpi do Európy""Avšak nik z nás si nemôže myslieť, že to zvládne sám! Porozprávajme sa, drahý Andrej. Pozývam ťa do Ríma, ak chceš, aby sme prebrali a upevnili európsky prístup (k migrácii) navrhovaný Talianskom," dodal Conte v závere svojho listu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok