Obama si uctil Mandelu, hovoril o časoch neistoty a vláde podnikateľov

TA3 TASR
17.7.2018 19:17

Žijeme v časoch neistoty, keď svetu vládnu podnikatelia a demokracia je len ilúziou. Vyhlásil to bývalý americký prezident Barack Obama. Verejnosti sa prihovoril v Juhoafrickej republike, kde si uctil spomienku na ikonického juhoafrického lídra Nelsona Mandelu. Ten by sa zajtra dožil svojich stých narodenín.

Bývalý americký prezident Barack Obama v utorok vyhlásil, že politici presadzujúci "politiku strachu a hnevu" sú na vzostupe a získavajú nové pozície tempom, ktoré bolo "ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné". Obama to uviedol v Juhoafrickej republike v rámci prejavu, ktorým si pripomenul sté výročie narodenia bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu. Išlo o jeho prvý významný verejný prejav, odkedy odišiel začiatkom roku 2017 z prezidentského úradu.

Povedal, že svet je na križovatke medzi Mandelovou víziou tolerancie a súčasnými "čudnými a neistými" časmi. Konštatoval, že "tí, ktorí sú pri moci, sa snažia podkopávať každú inštitúciu alebo normu, ktoré dávajú demokracii význam". Upriamil pozornosť na rozmach "politiky silných mužov" a dodal: "Nie som panikár, len jednoducho hovorím fakty. Pozrite sa okolo seba". Taktiež upozornil na "úplnú stratu hanby u politických lídrov, ktorí, keď ich prichytia pri lži, klamú neústupčivo ďalej".

Obama v prejave pred štrnásťtisícovým davom na kriketovom štadióne v Johannesburgu vyzval ľudí na celom svete na rešpektovanie ľudských práv. Obhajoval rovnosť a toleranciu a kritizoval korupciu a nenávisť, pričom varoval, že krajiny, ktoré sa zapoja do xenofóbie, sa nakoniec ocitnú v občianskej vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok