Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľká Británia predstavila koncept stíhacieho lietadla Tempest

Veľká Británia predstavila koncept stíhacieho lietadla Tempest
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britský minister obrany Gavin Williamson počas prvého dňa výstavy Farnborough International Airshow odhalil svetu koncept stíhacieho lietadla ďalšej generácie s označením Tempest, ktoré je navrhnuté tak, aby doplnilo súčasné stíhacie lietadlá typu Typhoon a F-35 Lightning II. Koncept bol predstavený spolu s vydaním vládnej správy o stratégii vojenského letectva Veľkej Británie.

O koncept stíhacieho lietadla Tempest je mimoriadny záujem, a to nielen preto, že Tempest bude jedným z prvých stíhačiek šiestej generácie, ale aj preto, že Veľká Británia môže využiť odborné znalosti získané zo stíhacích lietadiel Typhoon a z partnerského programu stíhacích lietadiel F-35. Vytvorenie nového bojového projektu láka medzinárodných partnerov a zákazníkov.

Podľa ministerstva obrany medzi partnerov „Tímu Tempest“ patria spoločnosti BAE Systems, Rolls-Royce, MBDA, Leonardo, Defense Equipment & Support a inštitúcia RAF Rapid Capability Office. Spoločne budú pracovať na projekte s počiatočnou investíciou 2 miliardy libier pre navrhnutie stíhacieho lietadla s dôrazom na urýchlenie vývoja, ktorý v súčasnosti trvajú jednu generáciu, kým lietadlo prejde koncepcie do reálnej služby.

Britský minister obrany Gavin Williamson počas prvého dňa výstavy Farnborough International Airshow odhalil svetu koncept stíhacieho lietadla ďalšej generácie s označením Tempest.

Momentálne je koncept Tempest v podobe stíhacieho dvojmotorového lietadla s deltovým krídlom, ktoré je schopné niesť nadzvukové riadené rakety a dokáže ovládať roj dronov. Okrem toho má koncept stíhačky pokročilý výkon a moderný pohonný systém, je schopná niesť laserové zbrane a má konfigurovateľnú kybernetickú komunikáciu, ktorá umožní lietadlu pôsobiť ako lietajúce riadiace a letové centrum.

Z hľadiska konštrukcie je stíhacie lietadlo Tempest rozšíriteľné o dodatočný hardvér a disponuje flexibilným nosným systémom. K dispozícii je množstvo integrovaných multi-spektrálnych a rádiofrekvenčných snímačov a virtuálny kokpit. Na zemi by mohlo byť toto stíhacie lietadlo obsluhované a udržiavané prostredníctvom podporných robotických systémov.

Momentálne je koncept Tempest v podobe stíhacieho dvojmotorového lietadla s deltovým krídlom, ktoré je schopné niesť nadzvukové riadené rakety.

Ak všetko pôjde podľa plánu, je možné, že prvé schválené kontúry projektu budú potvrdené do roku 2020, pričom prvé investície sú naplánované do roku 2025. Konečným cieľom je, aby stíhacie lietadlo Tempest bolo nasadené do roku 2035, čo je o päť rokov skôr, ako je naplánované nasadenie francúzsko-nemeckej stíhačky Eurofighter. Tempest potom bude fungovať v leteckých silách Veľkej Británie spolu so stíhacími lietadlami F-35 a Typhoon, ktoré by mali zostať v prevádzke až do roku 2040.

Na zemi by mohlo byť stíhacie lietadlo Tempest obsluhované a udržiavané prostredníctvom podporných robotických systémov.