Stovky migrantov z lode si napokon rozdelí päť európskych krajín

TA3 TASR
16.7.2018 09:38

Spor o 450 migrantov z rybárskej lode, ktorí sa plavia po Stredozemnom mori, sa skončil. Migranti sa vylodili v pondelok v sicílskom prístave Pozzallo po tom, čo niekoľko európskych krajín prisľúbilo ich prijatie, informuje agentúra AP.

Lode zakotvili v sicílskom prístave v ranných hodinách. Talianska protiimigračne orientovaná vláda bránila dvom menším lodiam zakotviť v Pozzalle, až pokým nedostala prísľuby prijatia migrantov od ďalších krajín. Taliansko v sobotu rozdelilo 450 migrantov, ktorých našli na drevenej rybárskej lodi v blízkosti ostrova Linosa v Stredozemnom mori, na dve menšie plavidlá.

Následne vyzvalo Európsku úniu, aby sa o nich postaralo. Nemecko, Španielsko a Portugalsko v nedeľu súhlasili, že prijmú po 50 utečencov zo spomenutých plavidiel. Následne s rovnakou ponukou prišli aj Francúzsko a Malta. Nie všetky členské štáty EÚ však s výzvou Talianska súhlasili. Český premiér Andrej Babiš napríklad takéto riešenie označil za "cestu do pekiel" a upozornil, že Česko žiadnych migrantov neprijme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok