Islamista, ktorý plánoval útok na princa Georgea, dostal doživotie

TA3 TASR
13.7.2018 21:07

Londýnsky súd odsúdil na doživotie za spáchanie trestných činov spojených s terorizmom stúpenca extrémistickej organizácie Islamský štát Husnaina Rashida, ktorý na internete podnecoval na útoky na štvorročného britského princa Georgea.

Islamista, ktorý plánoval útok na princa Georgea, dostal doživotie
SITA/AP

Prostredníctvom aplikácie Telegram

Tridsaťdvaročný Husnain Rashid z anglického mesta Nelson v grófstve Lancashire prostredníctvom aplikácie Telegram vlani 13. októbra podnecoval ďalšie osoby - svojich stúpencov - na útok na princa Georgea, tretieho v nástupníckej línii na britský trón.

Rashid sa priznal k organizovaniu prípravy teroristických činov v troch bodoch obžaloby, pričom dostal za každý z nich doživotie s minimálnym trvaním 25 rokov. Rashid sa tiež priznal v jednom bode z podnecovania k terorizmu, za čo bol odsúdený na štyriapolročný trest odňatia slobody. Podľa súdu Rashid podnecoval k terorizmu prostredníctvom zašifrovanej aplikácie Telegram uverejnením fotografie štvorročného princa Georgea, adresy jeho škôlky a siluety dvoch džihádistických bojovníkov.

Podnecoval k vstrekovaniu jedu do zmrzlín

Okrem iného Rashid podnecoval ďalšie osoby k vstrekovaniu jedu do zmrzlín v supermarketoch a k útoku na futbalové štadióny. Tiež chcel založiť vlastný internetový časopis s radami pre útočníkov, tzv. osamelých vlkov. Vo verdikte kráľovského súdu v londýnskej štvrti Woolwich sa uvádza: "Táto správa znela jasne - (Rashid) poskytol názov a adresu školy princa Georgea, fotografiu jeho školy a inštrukcie či hrozby, na základe čoho princ George a ďalší členovia kráľovskej rodiny mali byť považovaní za potenciálne ciele."

Podľa súdu Rashid, nezamestnaný webový dizajnér, zverejnil aj niekoľko ďalších odkazov, ktorými údajne povzbudzoval ostatných na násilné útoky a prostredníctvom ktorých zisťoval, ako sa dostať do Sýrie a pripojiť sa k džihádistom z IS. Rashida zatkli v novembri v jeho dome. Počas celého procesu trval na svojej nevine, avšak v máji sa neočakávane priznal k spáchaniu viacerých trestných činov súvisiacich s terorizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok